Skär av terroristens öra efter gripandet: ”Ät din jävel”

Uppdaterad 2024-03-24 | Publicerad 2024-03-23

Filmer från gripandet av de misstänkta terroristerna i Moskva sprids i ryska medier.

På en av dem skär polisen av den utpekade IS-mannens öra och tvingar honom äta det.

Två andra terrorister uppges ha dödats, enligt källor till BBC.

Ryssland uppger att samtliga gärningsmän gripits efter den brutala terrorattacken mot rockkonserten i en förstad utanför Moskva.

Men enligt källor till BBC i Ryssland är två av gärningsmännen som deltog i attacken döda. En av dem ska ha dödats i samband med att säkerhetsstyrkorna gick in i konsertlokalen.

Den andra ska ha färdats i den vita Renault som stoppades av polis i Bryansk-regionen. Enligt BBC är det en man i 30-årsåldern som är hemmahörande i Tadzjikistan.

Samtidigt sprids filmer från förhören med de fyra misstänkta som är vid liv.

En 24 sekunder lång inspelning påstås visa hur polisen skär av en bit av örat på en bakbunden, kamouflageklädd man och försöker stoppa in det i munnen på honom.

– Ät din jävel! säger polisen i klippet, enligt Meduza. Moscow Times skriver att man inte lyckats verifiera videons äkthet.

I en annan video ser man hur samma man, nu med bandagerat huvud, förhörs av polisen.

– Svara så gott du kan. Jag sitter bredvid dig, du har bara ett öra kvar, säger förhörsledaren.

Mannen säger att han heter Rajab Alizadeh och är 30 år gammal. På frågan om var han gjort av sitt vapen från attacken säger han att han kastat det på väg mot Bryansk.

I en annan video sitter den misstänkte medbrottslingen som i ryska medier uppges vara 25-åriga Fariddun Shamsutdin på knä på en bit kartong medan flera poliser håller upp sina mobiltelefoner och filmar honom.

Han säger att han kom till Ryssland från Turkiet den 4 mars för att ”skjuta folk för pengar”.

Mannen säger i videon att han heter Rajab Alizadeh.

500 000 rubel, motsvarande 57 000 kronor uppger mannen att han skulle få för dådet. Hälften har redan satts in på hans bankkonto.

IS har tagit på sig attacken och hävdat att de fyra gripna männen är medlemmar i terrorsekten. Samtliga ska ha visat upp pass från Tadzjikistan när de checkade in på ett lägenhetshotell utanför Moskva, enligt det kända Telegramkontot 112.

– De uppförde sig bra och sa alltid hej, säger en kvinna som arbetade på hotellet till 112.

Den tredje gärningsmannen uppges vara en 19-årig frisör vid namn Muhammadsobir Fayzov. Ägaren på skönhetssalongen i ryska staden Teykovo säger att hon inte märkte av något misstänkt beteende hos Fayzov. Han ska ha sagt upp sig från arbetet i januari efter att ha jobbat i mindre än tre månader.

Meduza beskriver den fjärde terroristen som ”Gudarnas ledare”, men skriver inte vad han heter. Han säger i förhör att han blev kontaktad om dådet för 10–12 dagar sedan.

Konserthuset stod i lågor.

Följ ämnen i artikeln