Efter terrorlarm – Sida ökar bistånd till Gaza

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-02-08

Palestinier samlas för matutdelning på Gazaremsan. Arkivbild.

Sida ökar det humanitära biståndet till Gaza. 69 miljoner kronor extra väntas betalas ut under kommande veckor.

Samtidigt avvaktar Sida en utredning innan beslut tas om fortsatt stöd till terroranklagade Unrwa.

– Unrwa har en central roll för den humanitära responsen, säger Jakob Wernerman på Sida.

Den humanitära situationen i Gaza är katastrofal, säger Wernerman, chef för humanitärt bistånd på Sida. Tiotusentals människor har dödats, 1,7 miljoner människor har fördrivits från sina hem och hundratusentals befinner sig i ett svältliknande tillstånd, enligt FN:s beräkningar.

– Det är jättesvårt för humanitära organisationer att jobba i Gaza, men det finns totalt livsavgörande verksamhet som pågår där just nu som finansieras av svenska biståndsmedel, säger han.

80 miljoner kronor

Sida har fattat beslut om att betala ut 10,2 miljoner kronor till International Rescue Committee, IRC, för akutsjukvård i Gaza. Inom kort fattas också beslut om ytterligare 69 miljoner kronor till flera humanitära organisationer i området. Vilka kan biståndsmyndigheten inte gå ut med än.

Jakob Wernerman försäkrar att dessa medel inte kommer att gå till tvivelaktiga organisationer – Sida gör ordentliga kontroller.

– Vi har generellt sett etablerade och mångåriga samarbeten med de här organisationerna. De har ett högt renommé. Det finns inget skäl för oss, och vi har inte fått någon information, om att det skulle finnas någon sådan utmaning för de organisationerna.

Unrwas stöd ej utbetalt

Nyligen beslutade Sida att avvakta med utbetalningen av 31 miljoner kronor till FN-organet Unrwa efter misstankar om att anställda haft en roll i Hamas terrorattack på Israel. Medlen skulle ha betalats ut i februari.

Wernerman anser att det skett ett missförstånd i debatten, Sida har inte stoppat stödet till Unrwa och heller inte omfördelat medlen än, utan de 31 miljonerna kan fortfarande betalas ut. Sida avvaktar en FN-rapport om terrormisstankarna, den väntas inom fyra veckor, och sedan kan utbetalningen bli aktuell.

– Unrwa är en mångårig samarbetspartner för oss, om det som har hänt är ett tecken på att man allvarligt brustit i kontrollmekanismer, rutiner eller inte vidtagit korrekta åtgärder, då är det nåt vi behöver se över.

Samtidigt är Unrwa utan tvivel en av de största och mest centrala aktörerna i Gaza och stöder omkring 1,7 miljoner människor, säger Jakob Wernerman.

– Alla andra våra humanitära samarbetspartner är tydliga med att det går inte i det korta perspektivet att ersätta Unrwas humanitära verksamhet på plats.

– Det vore otroligt utmanande för den humanitära responsen om Unrwa inte skulle klara av att arbeta.

Följ ämnen i artikeln