Uppgifter: Flickor försökte rädda livet på 16-åringen

Uppdaterad 2024-01-15 | Publicerad 2024-01-14

Vänner till den 16-åring som mördades natten till söndagen är chockade efter händelsen. De beskriver pojken som en riktigt bra kompis – som skulle följa två yngre flickor så att de kom hem tryggt.

– Han satte alltid alla andra före sig själv, säger vännen Patricia Nilsson.

I tunneln under väg 144 förbi Örkelljunga brinner ett femtiotal ljus. På gångräcket intill vägbanan har sörjande bundit buketter med rosor, nejlikor och tulpaner.

Här dog en 16-årig pojke natten till söndagen. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska han blivit attackerad med kniv och fått ta emot ett stort antal hugg mot ben och överkropp.

Framme vid ljusen sitter 21-åriga Patricia Nilsson med sin vän Hanna Glanby. De hade varit på fest i Åsljunga tillsammans med 16-åringen. Den nu mördade pojken kom lite senare än dem och anlände tillsammans med några vänner.

Vännerna Hanna Glanby, 22 och Patricia Nilsson, 21, sitter framför de tända ljusen och blommorna.

– Det var väldigt bra stämning på festen. Vi pratade och hade det bra, säger Patricia Nilsson.

När hon vaknade upp på söndagsmorgonen såg Patrica att hon hade ett missat samtal från 16-åringen. Hon kan inte låta bli att klandra sig själv.

– Det är ångest. Tänk om jag kunde ha hjälpt honom?

Patricia, som var nära vän med 16-åringen, har tårar i ansiktet. Hon hade inte uppfattat att han hade några fiender.

– Han är alltid så omtänksam. En snäll och rolig kille som sätter alla andra före sig själv, säger hon.

Kompisgänget avrundade festen i Åsljunga strax efter klockan 23 på kvällen. 16-åringen ska då ha tagit 23.47 bussen till Örkelljunga tillsammans med flera andra kompisar.

Unga flickor försökte rädda pojken

Enligt uppgifter till Aftonbladet gick 16-åringen sedan på Hallandsvägen i riktning mot Laholmsvägen. Han var i sällskap med en killkompis och två yngre flickor. Strax före viadukten över Hallandsvägen ska två jämnåriga killar ha dykt upp och gått till attack mot 16-åringen och hans killkompis.

Kompisen lyckades fly men 16-åringen blev, enligt uppgift till Aftonbladet, attackerad flera gånger med kniv.

Flera uppgiftslämnare säger till Aftonbladet att 16-åringen försökte få hjälp genom att knacka på en dörr till en villa vid vägen. Men där var det ingen hemma.

De två unga flickorna, som är under 15 år, blev vittne till delar av händelseförloppet. De ska också ha försökt rädda livet på pojken.

Vänner till 16-åringen i tårar framför tända ljus och blommor.

– Hur i helvete kan detta hända? Det är världens härligaste kille. En sådan grabb som man bara tycker om. Han har alltid varit en sådan fin kille, säger Katarina McLaughlin, 49.

Katarina McLaughlin är uppriven, en blandning av ilska och sorg. Hon gråter och under en lång stund är det omöjligt för henne att prata. Sedan kommer orden igen.

Hon berättar att 16-åringen var nära vän med hennes dotter och han har varit hemma hos dem många gånger. 16-åringen var sport­intresserad och drömde om att bli basketproffs.

– Den här kvällen ska han ha följt två flickor hem för att de skulle vara trygga. Förstår du vilken fin kille detta var?

Hennes dotter Savanna har startat en insamling för att stötta familjen.

– Jag vill underlätta för dem och att de ska ha pengar till begravning, säger Savanna McLaughlin.

Brottsplatsen upptänd med ljus och blommor.

Blodspår i snön

Savanna och hennes två vänner var en av många som besökte brottsplatsen under söndagen. De tände ett ljus och kunde inte hålla tårarna tillbaka.

– Det är en chock. Man kan inte fatta att det har hänt, säger Savanna McLaughlin.

Hon pekar mot en blodfläck i snön på andra sidan gatan. Där på garageuppfarten till en villa ska 16-åringen ha legat och kämpat för sitt liv.

Savanna McLaughlin tänker väldigt mycket på pojken och hans familj men även på de två yngre flickor som ska ha varit med vid mordet.

– Det måste ha varit jättejobbigt för dem, säger hon.

Kort efter mordet på 16-åringen greps två jämnåriga pojkar misstänkta för dådet. De har nu anhållits.

– Jag kan bekräfta att två personer är anhållna på sannolika skäl misstänkta för mord, säger Andreas Enebuske, pressekreterare på Åklagar­myndigheten.

Följ ämnen i artikeln