Strömmer utesluter inte fängelsefartyg

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2023-12-15

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterar Kriminalvårdens rapport. Arkivbild.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) utesluter inte att använda gamla skolor eller fartyg för att skapa fängelseplatser.

– Jag tycker att vi ska se på ett seriöst sätt på alla goda förslag, säger han.

Kriminalvården har redovisat sin plan för hur kapaciteten ska byggas ut när Tidöavtalets reformer slår igenom.

Det handlar om att utöka dagens 9 000 häktes- och anstaltsplatser till 27 000 inom loppet av tio år.

– Jag välkomnar verkligen den här rapporten, och det första jag vill säga är att det bekräftar att vår politik får den avsedda effekten, säger Gunnar Strömmer.

Nytänkande behövs

Kriminalvårdens anslag behöver öka från drygt 18 miljarder kronor 2024 upp till drygt 40 miljarder kronor 2033.

Justitieministern säger att platsutbyggnaden ska ske genom att expansionen skalas upp, nya anstalter och häkten ska byggas, en förtätning ska ske där intagna också delar cell med varandra. Det kan också handla om förtätning av innergårdar och andra standardiserade lösningar.

– Man kommer att behöva tänka på ett nytt sätt, säger Strömmer och pekar på bland annat möjligheten att automatisera vissa delar av hanteringen av fångar.

Kriminalvården pekar också på att ett nytänkande behövs, bland annat i form av att hyra anstaltsplatser utomlands, något regeringen utreder. Men också att hyra potentiella fastigheter som gamla sjukhus eller skolor, samt utreda att använda fängelsefartyg.

Säkerheten främst

Det är ingenting som Gunnar Strömmer utesluter.

– Jag tycker att vi ska se på ett seriöst sätt på alla goda förslag på det här området.

– Sedan ska vi göra allt på ett sätt som bibehåller hög kvalitet i verksamheten och sätter säkerheten främst. Då menar jag både för de intagna, men i synnerhet för medarbetarna i kriminalvården.

Kriminalvården pekar också på att utreda hemarrest eller områdesarrest som alternativ till häktning. Något som heter soningskö, som användes i Norge under 2010-talet, lyfts också.

– Jag är glad för att vi får ett bra och genomarbetat underlag som vi kommer arbeta vidare med i samspel med myndigheten, säger Strömmer.