Benådas efter mord på rysk journalist

Publicerad 2023-11-14

Anna Politkovskaja på Bokmässan 2003

En av männen som mördade den ryska journalisten Anna Politkovskaja benådas.

Hans sex månader långa militärtjänstgöring i Ukraina pekas ut som förklaringen.

7 oktober 2006 sköts Anna Politkovskaja med fyra skott i huvudet i sin bostad i Moskva.

Dådet inträffade efter den ryska journalistens granskning och kritiska rapportering om Vladimir Putin och kriget i delrepubliken Tjetjenien, och tros ha varit ett beställningsmord. Vem som legat bakom har dock aldrig fastställts.

Klart är att det sammanföll med Vladimir Putins födelsedag:

– Det kanske låter konstigt, men Putin älskar att folk dör på hans födelsedag. Det har hänt flera gånger att det skett lönnmord då, bland annat 2006 när journalisten Anna Politkovskaja dödades, har Östeuropaexperten Sergej Sumlenny på European resilience initiative center tidigare sagt till Aftonbladet.

Benådas av Putin

Åtta år senare dömdes fem män till fängelse för dådet, däribland Sergej Chadzikurbanov, som skulle avtjäna ett 20 år långt straff.

Men nu meddelar hans advokat att han benådats av president Putin efter ett sex månader långt militärkontrakt där han stridit i Ukraina, rapporterar BBC.

– Det ryska försvarsministeriet har rekryterat fångar för att slåss i Ukraina, och uppenbarligen tagit över efter Wagner-soldaterna som var den första att anta denna praxis förra året, säger advokaten och fortsätter:

– När kontraktet löpte ut, benådades han genom presidentdekret.

Vladimir Putin

Följ ämnen i artikeln