Misstänks ha mördat sin vän med morakniv – häktas

Nekar till brott

Uppdaterad 2024-03-08 | Publicerad 2023-06-10

De två vännerna spelade i samma fotbollslag och var på väg till skolbalen när de hamnade i ett bråk.

Det slutade med att en av pojkarna högg ihjäl sin 15-årige barndomsvän med en morakniv, enligt Aftonbladets uppgifter.

Nu häktas han misstänkt för att ha mördat pojken.

Den 8 juni hade den 15-årige pojken hade klätt sig i finkläder, en svart kostym och låga finskor.

Med bara dagar kvar på den sista terminen skulle alla vänner samlas för niornas bal innan de skulle skiljas åt.

Men den 15-årige pojken kom aldrig fram till balen. Istället blev han knivhuggen vid en port intill ett flerfamiljshus i Älvsjö, söder om Stockholm.

Enligt polisen attackerades pojken troligen i trapphuset eller i en tvättstuga innan han hittades av förbipasserade som larmade SOS.

Häktas med restriktioner

Den misstänkte 15-åringen hade en vit t-shirt på sig och handbojor när han kom in i Stockholms tingsrätt sal 8 tillsammans med sin försvarsadvokat på lördagseftermiddagen.

Han tittade ner i bordet när åklagaren inledde med att läsa upp anklagelserna mot honom – misstänkt för mord.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Sedan kom beskedet att han häktas med restriktioner enligt åklagarens begäran.

– Det är naturligtvis väldigt tragiskt. Det är en ung pojke som har blivit berövad livet i alldeles för tidig ålder men också en jämnårig ung pojke som nu sitter frihetsberövad och misstänkt för mord, som är väldigt allvarligt, säger åklagaren Ingrid Viklund.

Hon fortsätter:

– Det är ett väldigt allvarligt brott, det är föreskrivet fängelse mer än två år för det brottet. Det finns också risk att han kan påverka utredningen på fri fot och att han skulle fortsätta begå brott på fri fot

Nekar till brott

Ingrid Viklund vill inte gå närmare in på bakgrunden och vad som har hänt.

– Vi jobbar väldigt intensivt med en väldigt god polisresurs för att försöka kartlägga deras förehavanden innan händelsen och under den här händelsen. I nuläget kan jag inte gå in på detaljer då det råder förundersökningssekretess, säger Ingrid Viklund.

Den misstänkte och hans advokat bestred häktningsyrkandet och häktningsskälen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är pojken 15 år.

Bakgrunden ska handlat om en konflikt mellan de två vännerna och enligt uppgifter till Aftonbladet ska den nu misstänkte pojken ha dödat sin vän med en morakniv.

– Han nekar till att han gjort sig skyldig till något brottsligt. Han tycker inte det är roligt och han tycker inte det är roligt att vara häktad men han hoppas på att utredningen visar att han är oskyldig, säger försvarsadvokaten Peter Skeppstedt.

”Skulle bli prom king”

Den misstänkte och den mördade pojken spelade båda i samma fotbollslag. Så sent som i tisdags var de båda vännerna med i samma matchtrupp när de skulle spela match mot ett annat fotbollslag i Stockholm.

En flicka som gick i samma skolan som 15-åringen har tidigare berättat om hur dödsbeskedet slog ner som en chock.

– Han hade så mycket vänner. Det hade liksom varit snack om att han skulle bli skolans ”prom king”.

På torsdagskvällen samlades flera personer, som skulle gå på balen, på brottsplatsen.

– Han var jättetaggad på att gå på balen och ha kul med oss. Jag kan inte förstå att han inte finns längre. Han var rolig, skämtsam, jätteomtänksam och kärleksfull. Man kunde alltid prata med honom om man var ledsen, han lyssnade alltid, sa en vän till den döde pojken.

Åtal ska väckas senast den 6 juli.

Följ ämnen i artikeln