Robotens middagsförslag: Dödlig gas och mackor med myrgift

Publicerad 2023-08-13

Matkedjan Pak ‘n’ Save på Nya Zeeland har tagit fram en AI-styrd matrobot i ett försök att mindre mat skulle slängas. Men ut kom dödliga receptförslag.

Matkedjan skapade en AI som skulle föreslå recept.

Idén var att mindre mat skulle slängas.

Men ut kom middagsförslag på giftig gas och mackor med terpentin.

En matbutikskedja i Nya Zeeland - Pak ‘n’ Save - bestämde sig för att skapa en robot som med hjälp av AI skulle förslå recept. Enligt deras reklamkampanj var det ett sätt för deras kunder att ”kreativt använda matrester under den ekonomiska krisen”. Det var bara att mata in vad de hade i kylskåpet och AI:n kom med förslag på vad som kunde lagas.

Dödlig ”aromatisk vattenmix”

Men ganska snabbt började användare upptäcka att roboten kom med en del konstiga recept. I början relativt harmlöst, som vegetarisk wok med kakor. Men förslagen skulle bli dödligare, skriver The Guardian.

Till exempel ett recept på ”aromatisk vattenmix” som enligt AI:n var ”den perfekta alkoholfria drycken för att släcka törsten och fräscha upp sinnena”. Problemet var bara att receptet var för klorgas som kan orsaka skador på lungorna eller i värsta fall döden om det andas in.

Men det verkade inte AI:n tycka var något problem som uppmuntrade användaren att ”servera den kyld och njuta av den uppfriskande doften”.

Matkedjans AI-robot föreslog recept för klorgas som ”den perfekta alkoholfria drinken”.

Det eskalerar

Det udda receptet spreds snabbt på Twitter med uppmaningar om fler skulle utmana roboten. Snart kom det recept på blekmedel "frisk andedräkt" mocktail, smörgåsar med lim och myrgift samt ”metanolens salighet” - fattiga riddare med smak av terpentin.

Matkedjan: ”Besvikna”

En talesperson för Pak ‘n’ Save bemötte kritiken och sa att de var besvikna. På de som använt roboten fel.

– En liten minoritet har försökt använda verktyget på ett olämpligt sätt och inte för dess avsedda ändamål.

Men i ett uttalande skrev kedjan senare att de skulle fortsätta utveckla roboten och att den inte var lämplig för personer under 18. Senare uppdaterades appen med ett meddelande. De kan inte garantera ”att något recept kommer att vara en komplett eller balanserad måltid, eller lämplig för konsumtion".