L kan åka ur EU-parlamentet – partiledaren siktar på fler mandat

Uppdaterad 2024-03-19 | Publicerad 2024-03-10

Aftonbladet följde med när L-topparna knackade dörr i Karlstad.

KARLSTAD. Liberalerna är på fallrepet inför det kommande EU-parlamentsvalet.

Men när partiet samlades i Värmland för att avfyra startskottet för EU-valskampanjen pratar partiledaren om tre mandat i Bryssel.

Aftonbladet följde med när L-topparna, med blandad framgång, raggade röster i en villaförort i Karlstad.

Karin Karlsbro har glömt sin partijacka.

Partinålen som visar att hon tillhör Liberalerna duger, försäkrar partikollegan, klimatminister Romina Pourmokhtari.

– Det där ser proffsigt ut, säger Pourmokhtari, som för egen del har partijacka på sig.

Karin Karlsbro, toppkandidat för L i EU-parlamentsvalet den 9 juni, ska ut och knacka dörr i ett av Karlstads villaområden.

Partiet håller riksmöte i Karlstads konferenscenter, men nu ska företrädarna lämna seminariesalarna och ta sig ut i verkligheten.

Okänd toppkandidat och svaga opinionssiffror

Om du inte känner till vem Karin Karlsbro är, så har du det gemensamt med sju av tio svenskar, enligt en färsk mätning från Sveriges Radio.

Och samtidigt som Liberalernas toppkandidat är okänd för många väljare, har partiet mycket låga för opinionssiffror – någonstans mellan 2,2 och 3,3 procent.

Risken för att ”Sveriges EU-vänligaste parti” tappar sitt enda mandat i EU-parlamentet är överhängande.

Alla larm borde gå. Men det gör de inte.

I Karlstad samtalas, skrattas och les. En och annan liberal dansade på festen på lördagskvällen.

En partiföreträdare skämtar om att det är som när bandet på Titanic spelade hela vägen tills skeppet sjönk.

Men ett par välplacerade utspel om att begränsa skärmtiden för barn har gjort att många liberalers självförtroende trots allt är på topp.

Så pass positiv är Johan Pehrson att han siktar på tre mandat för L i EU-valet i juni.

– När vi startar den här kampanjen så ligger vi på samma nivå som vi gör nationellt på 3,3 plus, minus någon tiondel. Vi ser att det här är ett viktigt arbete som ligger framför oss, men medvetenheten om vad partierna står för är begränsad, säger L-ledaren.

– Med det sagt vet vi att människor röstar för idéer och tankar om vart Europa ska ta vägen och därför tror jag att vår starka politik för ett starkare EU-samarbete kan få genklang hos många.

Ser du någon risk, överhuvudtaget, för att Liberalerna förlorar sitt mandat?

– Nej, jag ser faktiskt inte det. Men jag är fullt medveten om allvaret som ligger framför oss. Här finns otroligt engagerade människor som möter andra människor som förstår att politik är svårt och att med de hot som finns så måste Europa vara starkare.

”Försvara Europasamarbetet”

Stödet till Ukraina, klimatpolitiken och införandet av euron är de tre ben som Liberalerna kommer att luta sig mot i valrörelsen.

De två första har L gemensamt med de flesta partier, det tredje är L ensamma om att driva (även om frågan, i rättvisans namn, inte avgörs av EU-parlamentet).

L kommer att försöka sticka ut genom att vilja gå längre än andra partier i EU-samarbetet. Konkret handlar det om att införa en europeisk gemensam polisstyrka, att Ukraina snarast ska få komma med i EU och att medlemsländer inte längre ska kunna lägga veto mot beslut.

Mer makt till Bryssel, skulle kritikerna säga.

Det är det som ska locka väljarna till L.

En fördel för L är att det är få som går till valurnan i valet till Europaparlamentet.

Det har gynnat mindre partier att de stora partiernas väljare legat hemma på soffan i stället för att gå till vallokalen. I EU-valet 2019 var det bara 55 procent av de röstberättigade som la sin röst.

Ironiskt, påpekar en riksdagsman för L, med tanke på att partiet ju vill att Europafrågan ska engagera och att fler ska rösta.

En annan fördel är att liberalpartister faktiskt bryr sig om EU-frågan och att det därför är lätt för partiet att mobilisera sina medlemmar i kampanjen.

– Vår uppgift är att försvara Europasamarbetet, slår partisekreteraren Gülan Avci fast i sitt tal på riksmötet.

Hon får rejäla applåder av de drygt 450 partikamraterna som är på plats.

”Vi är ute! Vi har energi!”

Två bussar lämnar av partikamraterna framför en funkisvilla söder om Karlstads stadskärna.

Två och två travar liberaler ut i området för att knacka dörr och prata med potentiella väljare. Söndagsfriden ska störas när politiken står på farstukvisten.

Den nyblivna liberalen Anna Maria Corazza Bildt, tvåa på L:s EU-lista, är peppad.

Och oregerlig.

Corazza Bildt paras ihop med Romina Pourmokhtari, som får styra upp och instruera om vilka gator som duon har ansvar för.

De börjar gå och när de möter en kvinna som är på väg in i sin bil viftar Corazza Bildt med båda händer och ropar:

– Liberalerna är här!

Kvinnan tittar förvånat upp men slänger sig snabbt in i bilen och drar iväg innan Corazza Bildt och Pourmokhtari hinner fram.

En man som stannat till frågar vad det är som gör L unika jämfört med andra partier.

– Vi är ute! Vi har energi!

Mannen är inte övertygad.

Anna Maria Corazza Bildt följer upp slagorden med att försäkra honom om att hon kommer att driva på för fred, frihet och företagande.

– Vi är det riktiga Europapartiet. Vi tror på ett genuint Europa. Många andra partier är lagom, Europa à la carte, där ingen ska få lägga sig i vad som händer i Sverige. Men det här är en tid att ha mod och kraft, att vara på barrikaderna mot högerpopulisterna.

”Är väldigt osvenskt”

I det första huset som de ringer på är ingen hemma. Pourmokhtari lämnar en partibroschyr på en stol på framsidan av huset. Corazza Bildt sätter två av lapparna för sin egen personvalskampanj på husägarens två bilar.

– Det är väldigt osvenskt, men om man vill påverka i Bryssel måste man synas och ha trovärdighet, säger Corazza Bildt.

Duon kommer fram till ett hus där pappa och son spelar basket på uppfarten.

Pappan säger att han tycker att det är viktigt att L håller stången mot ytterhögern. Pourmokhtari är snabb med att påpeka att i EU-parlamentet behöver L inte samarbeta med SD, såsom man gör i Sverige.

Några hundra meter bort går Karin Karlsbro. Här går det lugnare till. Hon får också flera napp där de boende som öppnar vill prata politik med henne.

En kvinna tar upp klimatet. Det passar Karlsbro, som sitter i ansvarigt utskott i parlamentet i Bryssel.

Karlsbro tar upp ett beslut som hon har varit med och fattat som ska minska avskogningen. Kaffe ska inte produceras på bekostnad av regnskogen, poängterar Karlsbro.

– Det låter bra, säger villaägaren.

”Den mest okända toppkandidaten”

Vid lunch är alla tillbaka på konferenscentret för nya internsamtal som ska sätta grunden för EU-valskampanjen och peppa partiet.

Bland partitjänstemän finns en oro kring att Karin Karlsbro är okänd. Det talas om att man behöver en kampanj liknande den som sjösattes när Johan Pehrson tog över efter Nyamko Sabuni för att göra Pehrson känd.

Partiet ser i interna mätningar att förtroendet för Pourmokhtari ökar. Hon och Johan Pehrson kommer därför att få dra ett stort lass i EU-valet.

En L-företrädare på riksnivå säger att det är bekymmersamt att Karlsbro är så okänd, men påpekar att hon i valet 2019 blev vald till partiets främsta företrädare sent inpå valet och att det då minsann gick vägen.

– Ska du inte fråga mig om hur det är att vara den mest okända toppkandidaten?

Det är Karin Karlsbro som ställer frågan. Vi har avhandlat klimatet, Ukraina och euron. Nu återstår elefanten i rummet. Trots det utsatta läget sviktar inte självförtroendet.

– Jag är envis. Vi har varit uträknade förut men klarat det.