Trump ska betala miljardbot – fastigheter kan tas i beslag

Publicerad 2024-03-25

I dag skulle miljardboten som Trump dömts till betalas in – pengar som det är oklart om Trump har.

Men på måndagseftermiddagen både sänktes borgensumman drastiskt och sköts upp.

Nu har Trump tio dagar på sig att betala 1,85 miljarder kronor.

–  Han har säkert tillgångar i fastigheter som skulle kunna täcka de skulder han har, säger professor Dag Blanck.

Donald Trump har dömts till böter på omkring 364 miljoner dollar, motsvarande 3,8 miljarder kronor samt näringsförbud i New York.

Men Trump vill överklaga böterna. För att lyckas med det måste han betala en borgensumma till en domstol i New York.

Tidigare hade Trump dagen på sig att betala borgensumman som låg på 454 miljoner dollar, motsvarande 4,8 miljarder kronor.

Men vid 16.30-tiden meddelade domstolen i New York att summan har sänkts till 175 miljoner dollar, motsvarande 1,84 miljarder kronor, om han lyckas betala summan inom tio dagar.

Domstolens beslut beskrivs i amerikansk press som en stor seger för Trump, som annars stod inför ett massivt slag mot ekonomin och en beslagtagning av delar av hans tillgångar under veckan.

Trump: Jag har inte gjort något fel

I ett inlägg på Truth social skriver Trump att han godkänner måndagens beslut.

”Vi kommer att följa med överklagandeavdelningens beslutet och betala summan antingen i värdepapper eller kontanter”, skriver han.

Ex-presidenten fortsätter med att hävda sin oskuld.

”Det här visar också hur löjligt och förargelseväckande det tidigare beslutet på 450 miljoner dollar var. Jag har inte gjort något fel och New York borde aldrig försätta sig i en sådan här situation igen”, skriver han.

Oklart om han kan betala

Bakgrunden till domen är att han tillsammans med sina barn och andra chefer för hans bolag har blåst upp värdet på fastigheter för att gå tillgång till billigare lån.

Fortfarande är det oklart om Trump har pengar eller inte att betala boten.

Skulle Trump inte kunna betala sina skulder kommer amerikanska myndigheter istället gå mot hans tillgångar – bland dem finns golfklubbar och Trump Tower.

– I princip är det möjligt om man inte kan betala sina skulder. Det är upp till justitieministern i delstaten New York som har drivit fallet att bestämma hur hon vill gå vidare. Men i princip är det möjligt.  Han har säkert tillgångar i fastigheter som skulle kunna täcka de skulder han har, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Trump Tower.

Kan gå mot tillgångar

Trumps fastighetstillgångar består bland annat av flaggskeppet Trump Tower i New York och andra egendomar runt om i USA, som golfbanor, hotell och en vingård.

Om Trump inte skulle kunna betala skulderna finns en annan möjlighet, förklarar Dag Blanck – att någon annan går i borgen.

– Det kallas för ”bondsman”. Då kan någon annan gå in och säga sig vara villig att betala, alltså garantera med sina pengar. Men han har inte lyckats hitta någon som är villig att göra det här. Det är ett tecken på att han kanske inte har de här pengarna ändå, säger Dag Blanck.

I samband med brottmålet förbjöds Trump även att inneha en ledande befattning i ett företag i New York samt att ta lån från banker i delstaten under tre år.

Donald Trump.

Kan påverka mittenväljare

Trump har själv hävdat att han har tillräckligt med pengar men att de pengarna ska användas till hans presidentvalskampanj. Inför varje åtal har stödet för Trump ökat, enligt opinionsmätningar.

Dag Blanck tror inte att den nuvarande situationen påverkar Trump negativt.

– Bland trogna väljare och anhängare är det här positivt. Frågan är hur det påverkar den övriga valmanskåren. Det finns väljare i mitten som kan tänka sig att gå fram och tillbaka mellan partierna. Den intressanta frågan är hur de påverkas av alla de här rättegångarna, säger Dag Blanck.

Donald Trump har nekat till brott och överklagat domen.

Följ ämnen i artikeln