Åres ”nya by” skapar oro: Passerat gränsen för vad naturen klarar

Publicerad 2023-04-09

ULLÅDALEN. De äger fjällmarken där gränsen mellan det exploaterade och det orörda går.

Nu är de oroliga för att kapitalstarka krafter ska driva fram ytterligare utbyggnad av den unika naturen runt Åre.

– Jag är rädd att det som naturen klarar av redan har passerats, säger Mats Kålen.

Det glittrar i snöröken som kastas upp när den vita pickupen svänger in och stannar på parkeringsplatsen. Från baksätet hörs de två draghundarnas energiska skall när de ser var de befinner sig.

Mats Kålen och Tomas Åslund hoppar ur bilen och blickar ut upp mot den snöklädda dalgången.

Det här är Ullådalen.

En plats som är högst upp på dagordningen i en konflikt som delar Åre. Och kanske är det här den stora striden om hur stor byn kan bli, hur mycket turismen kan växa och hur långt exploateringen kan fortgå kommer att stå.

”I släkten i 300 år”

– Markerna här har till stor del gått i generationer. För min egen del har markerna som just jag tagit över funnits i min släkt i över 300 år, säger Mats Kålen.

Mats Kålen och Tomas Åslund är två av ett tjugotal markägare som äger områden i dalgången.

Mats Kålen och Tomas Åslund är två av ett tjugotal markägare som äger områden i dalgången. För dem är de snöklädda vidderna som tornar upp sig porten till vad de ser som hemma.

– Jag rör mig här uppe i princip varje dag, året runt. Det är en viktig och känslig natur som vi vill se bevarad. Inte bara för oss som äger marken, utan även för bybor och turismen, säger Mats Kålen.

De båda markägarna tystnar för ett ögonblick innan Tomas Åslund tar till orda.

– Vi är inte emot turismen på något sätt för det är ju det de flesta här uppe livnär sig på. Det vi vänder oss emot är att exploateringen helt enkelt har gått för snabbt och nu är det tydligt att det måste till ett annat synsätt för att rädda naturen, säger han.

Tomas Åslund.

Vill bygga ny turistby

Det är en känslig fråga i den jämtländska skidmetropolen. Den om exploateringstakt i stort. Men specifikt frågan om byggplanerna som finns i området där Mats Kålen och Tomas Åslund nu står.

Här finns långtgående planer på det som döpts till projekt Rödkullen, och som benämnts som Åres nästa by.

I dalgången som löper upp mot den obrutna fjällnaturen i Ullådalen vill exploatören bakom projektet bygga en ny turistby med runt 7 000 bäddar.

Tongångarna i diskussionen om projektet har varit hård under de över tio år som förflutit sedan planerna blev kända. Mats Kålen har fört en strid tillsammans med andra för att stoppa exploateringen.

– Det blir för hård belastning för naturen om det här projektet skulle genomföras. Redan i dag är det som jag ser det för hård belastning i området.

Samlar underskrifter

Både Mats Kålen och Tomas Åslund ingår i Rödkullegruppen. En grupp med ett par hundra medlemmar som har som mål att få till en folkomröstning om Rödkulleprojektet. Det ska de göra genom att samla in så många namnunderskrifter som krävs från folkbokförda i Åre kommun.

Men det handlar inte bara om vad som kan komma i framtiden.

En dryg kilometer upp för vägen har arbetet inletts med ett annat projekt. Där ska nya Ullådalsstugan byggas. Ett projekt som innefattar de kanske mest unika och exklusiva bostäderna som hittills byggts i Åre.

Det projektet lyckades man inte stoppa.

Mats Kålen beskriver hur det ökande antalet besökare som Åredalen hade under pandemiåren gav en föraning om vad som står på spel, och vilka konsekvenser som kan vänta för den känsliga fjällnaturen i området, som delvis är naturskyddad.

”Saknas plan”

– Under pandemisomrarna var det otroligt mycket folk här vilket ledde till att lederna i området är söndertrampade. Med den vetskapen i ryggen skulle det vara förödande att verka för att släppa på ännu fler människor in i det här området. Naturen klarar inte hur mycket som helst.

De båda markägarna är starkt kritiska till den utveckling och exploatering av Åre som de menar snurrat allt fortare de senaste 10 åren.

– Från start upplever jag att det har saknats en långtgående plan från kommunens sida om vad naturen tål och hur turismen ska utvecklas i en hållbar riktning, säger Tomas Åslund.

Markägarnas känsla är att kommunen i många fall ryckts med i den våg som svept in från det kapital som vill exploatera byn, och dess omgivningar.

”Orörd natur är tillväxt”

– Vi saknar en röst som säger vänta ett tag nu får vi sätta stopp. Vad tål turistnäringen och var tar det stopp för att turisterna ska ha kvar den upplevelsen de fått under alla år. När du kommer upp till fjällen vill du ju se en obruten horisont och inte se enbart stora hotellanläggningar.

De båda beskriver oron för en gräns som är svår att backa tillbaka från. Enligt Mats Kålen kan den redan ha passerats.

– Jag anser att den gränsen är passerad för ganska länge sedan med de 40 000 turistbäddar vi redan har i dalgången.

Han blickar upp mot Mullfjället som ramar in dalgången i väster.

– Många politiker säger att all den här turistutvecklingen skapar tillväxt. Jag har aldrig förstått det. För mig är tillväxt den här orörda naturen som vi står och tittar på. Det är vad jag anser är tillväxt för framtiden.

Följ ämnen i artikeln