Forskarna om hemlevererade maten: Spelar större roll vad du äter

Publicerad 2023-01-01

Bakispizza direkt till dörren och färdiga matkassar i vardagsstressen.

Den hemlevererade maten upplevs ofta som en skänk från ovan.

Men hur påverkar vår bekvämlighet klimatet?

– Generellt spelar det större roll vad du äter än hur du får hem det, säger forskaren Fredrik Hedenus.

Färdigpackade matkassar med recept, hemlevererad snabbmat och ”spökkök”, det vill säga restauranger utan servering som bara satsar på hemleverans.

Företag som levererar mat direkt till dörren såg en rejäl boom under pandemin.

Förra året uppgav mer än var femte svensk mellan 16–74 år att man beställt mat på nätet från restauranger, snabbmatskedjor eller cateringtjänster, enligt SCB.

Ungefär lika många klickade hem mat från butiker eller matkasseleverantörer.

Hemlevererad pizza upplevs av många som en skänk från ovan.

Hållbara matkassar – klimatsuccé?

Men frågan är om vi bör ha dåligt klimatsamvete när vi stannar hemma och låter maten komma till oss?

Industrin med hemlevererad mat växer. Hur den kommer påverka klimatet i framtiden är svårt att säga.

Mycket beror på företagen, säger Anne Charlotte Bunge, doktorand i hållbarhetsforskning vid Stockholm Resilience Centre på Stockholms Universitet.

– Hur hållbara är livsmedelsleveranserna, görs leveranserna med bil, elcykel, elbil? Hur långa distanser är det, hur mycket levererar man? Det är så mycket som spelar in, säger hon.

Leverans av matkassar från Mathem.

– Dyker det upp fler såna här alternativ och företagen fokuserar på att levererar hållbara matkassar så tror jag att det påverkar klimatet i rätt riktning. Då är det folk med kunskap som ser till att vi kan köpa hållbar mat, säger hon.

Anne Charlotte Bunge tycker att det behövs mer forskning om hemlevererad mat ur ett hållbarhetsperspektiv.

– Det behövs studier som tittar på vad klimatutsläppet egentligen blir. Äter folk mer hållbart på slutet, blir det mer matsvinn, hur mycket pengar sparar man. Allt sånt måste man tänka på, säger hon.

Anne Charlotte Bunge, doktorand i hållbarhetsforskning vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms Universitet.

Kött större miljöbov än bilresan

Samtidigt menar forskare att transporterna spelar liten roll. Det viktigaste är fortfarande vad vi äter.

– Äter du framför allt nötkött eller andra animalier har det större påverkan än någonting annat, säger Fredrik Hedenus, biträdande professor i fysisk resursteori vid Chalmers tekniska högskola.

Industrin med hemlevererad mat växer

Transporter har ofta en mindre klimatpåverkan än vad folk tror.

– Sedan beror det på en massa saker. Kör du bil fem kilometer för att handla en liter mjölk, då är transporten ett stort utsläpp, säger han.

Men äter du kött kan det ge upp till 20 gånger mer utsläpp än resan till och från affären.

Han ger ett exempel:

– Har du en hyfsat modern bil ger den utsläpp på 120 gram koldioxid per kilometer. Kör du en mil fram och tillbaka till affären blir det 1,2 kilo koldioxid för den resan.

– Köper du sedan ett halvt kilo nötkött, då har det utsläpp på mellan 15–20 kilo koldioxid.

Fredrik Hedenus, biträdande professor på Fysisk resursteori vid Chalmers tekniska högskola.