Polischefen: ”Kan ta ett år att utreda terrorattacken”

Uppdaterad 2018-01-30 | Publicerad 2017-04-10

Rikspolischefen är övertygad om att det var den terrormisstänkte Rakhmat Akilov som körde ihjäl fyra personer på Drottninggatan i Stockholm.

Men det kan ta ett år innan utredningen av dådet är klar.

– Det kommer att kräva ett hundratal utredare, analytiker och it-brottsexperter, säger Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning.

Utredningsläget är mycket gott – men en stor mängd arbete återstår innan fredagens attack i centrala Stockholm är färdigutredd.

Det var huvudbudskapet när landets högsta polischefer höll en presskonferens på måndagseftermiddagen.

– När det gäller utredningsarbetet känner jag mig trygg i att vi har rätt gärningsman, och att det var han som körde lastbilen. Sedan är det upp till åklagare att styrka detta i domstol, säger rikspolischefen Dan Eliasson.

– Det pågår ett intensivt spaningsarbete för att ta reda på om det kan finnas fler inblandade personer än de två som är anhållna.

”Ett hundratal poliser”

Under måndagen flyttades ansvaret för utredningen av dådet från Stockholmspolisen till polisens Nationella operativa avdelning, Noa. Enligt Noa-chefen Mats Löfving är det ett omfattande arbete som återstår.

– Min preliminära bedömning är att det kan ta uppemot ett år att driva den här förundersökningen i hamn och att det kommer att kräva ett hundratal utredare, analytiker och it-brottsexperter för att komma i mål, säger han, och fortsätter:

– Vi har fortsatt väldigt bra samarbete med Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, och det känns som att hela världens polisstyrkor hjälper oss just nu. Det internationella samarbetet är guld värt.

Risk för hämndaktioner

Även Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg deltog i pressträffen. En viktig del i myndighetens arbete nu är att förhindra eventuella hämndaktioner.

– Vi ser att det rör sig i den brottsaktiva delen av vit makt-miljön. Det pratas om att man ska göra saker, och vi arbetar med detta i samarbeta med den vanliga polisen, säger Thornborg.

Enligt kommenderingschefen Jan Evensson har över 600 förhör hållits. Han utesluter inte att fler personer än de två som sitter anhållna kan ha varit inblandade i attacken.

– Det finns fler personer som vi söker och tar in till förhör.

”Stockholm är mycket säkert”

Polisens nationella insatsstyrka kommer fortsätta att ha högsta beredskap, och fler uniformerade poliser än normalt kommer att synas ute på gatorna. Rikspolischefen Dan Eliasson menar dock att det inte finns någon anledning för stockholmarna att känna sig otrygga.

– Stockholm är i nuläget en väldigt säker stad. Det finns inga indikationer på kommande attacker mot staden eller människorna som bor här. Om vi hade haft sådan information hade vi delgett den.

– Men för att upprätthålla den säkerheten kommer polisen att vara mer synlig, så på platser där många människor rör sig kommer man se fler poliser än vanligt framöver, säger Eliasson.