Ikeas nya affärsidé: Odla egen sallad

Publicerad 2018-12-14

Ikeas nya affärsidé: Odla egen sallad

Ikea ska börja odla sallad i specialbyggda containrar vid varuhusen.

Malmö och Helsingborg är först ut när testerna inleds efter årsskiftet.

Sallandsodlingarna ska ses som led i inredningsjättens hållbarhetsarbete. Om försöken i Malmö och Helsingborg går bra är tanken att majoriteten av världens Ikea-varuhus ska få lokala odlingar, skriver 8till5.se.

En stor orsak till satsningen är att en tredjedel av all mat slängs och att man vi kunna erbjuda mer hållbara val på menyerna i Ikea-varuhusens restauranger.

Vegetariska alternativ finns redan idag på Ikea-menyn globalt, men det nya initiativet handlar om lokala livsmedelsalternativ. Det är där den egenodlade salladen kommer in i bilden.

– Vi vet att sallad ofta transporteras långa sträckor, men med urban farming kan vi odla till exakt efterfrågan vilket innebär att vi slipper transporter helt, säger Catarina Englund, som arbetar med att ta fram nya affärslösningar för hållbarhet och innovation inom koncernen, till 8till5.se.

Salladsodlingen kommer att ske i specialinredda containrar som ställs upp bredvid ingången till varuhusen i Helsingborg och Malmö.

Testet börjar den första februari och pågår ett år. Redan sex månader in i tesperioden räknar Catarina Englund med att man ska kunna dra slutsater av försöket.

ANNONS