L-topp nöjd med förhandlingsresultat

/TT

Publicerad 2018-12-12

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm beklagar att förslaget som förhandlades fram mellan S, C, L och MP aldrig fick prövas skarpt. Arkivbild.

Liberalernas partiledning beklagar att det framförhandlade förslaget mellan S, C, L och MP aldrig fick prövas skarpt.

Centerns nej satte stopp för det.

"Det färdiga förslaget innehöll en rad punkter som hade blivit viktiga framgångar för Liberalerna", skriver partisekreteraren Maria Arnholm i ett internt mejl till medlemmarna som TT har läst.

Liberalerna hade kallat in sitt partiråd för att ta ställning till förslaget, men mötet ställdes in när Centern så tydligt sade nej i början av veckan.

"Själv beklagar jag att förslaget inte kunde prövas slutligt av vårt partiråd", skriver Arnholm.

Slopad värnskatt

För Liberalerna var det viktigt att få igenom slopad värnskatt, förbättrad LSS och åtgärder på skolans område.

En av de tydligaste eftergifterna som S gjorde i förhandlingarna var att gå med på att slopa värnskatten från 2019, vilket gynnar höginkomsttagare.

Arnholm radar i mejlet upp en rad andra punkter som hon ser som L-framgångar: satsningar på LSS, kraftigt höjda försvarsanslag, skrotande av Reepaluutredningens förslag om vinster i välfärden, åtgärder på integrationsområdet – bland annat obligatorisk språkförskola för nyanlända – flera skolsatsningar, fri hyressättning i nyproduktion och andra avregleringar på bostadsmarknaden.

I en separat överenskommelse mellan L, S och MP ingick också ett stopp för nyetablering av religiösa friskolor, skriver Arnholm.

Olika uppfattningar

Enligt TT:s uppgifter var partiledaren Jan Björklund nöjd med uppgörelsen, men i partistyrelsen och riksdagsgruppen finns olika uppfattningar om förhandlingsresultatet.

En del befarade att bilden utåt skulle bli att Liberalerna enbart fått igenom slopad värnskatt, vilket ansågs vara för tunt.

Till exempel fick L inte gehör för att få in skrivningar om att skolan ska förstatligas eller att språkkrav ska införas för medborgarskap.

Det fanns också motstånd mot att Miljöpartiet skulle vara med i Löfvens nya regering, eftersom den rödgröna regeringen backade i valet. Dessa liberaler hade hellre sett en regering med enbart S i stället för att samma regering hade fått fortsätta, enligt TT:s källor.

Följ ämnen i artikeln