Ilska bland Gula västarna i Paris: ”Regeringen tycker att vi är skit”

Uppdaterad 2018-12-10 | Publicerad 2018-12-08

PARIS. I tusental gav sig de Gula västarna på nytt ut på gatorna för att protestera mot president Emmanuel Macrons politik.

De möttes av polisens järnhand.

Över 2 000 personer har gripits eller förhörts misstänkta för delaktighet i kravallerna, som beskrivs som de värsta på årtionden.

– När polisen slår oss så förstår jag att människor blir arga, säger demonstranten Florian.

Det fräser om tårgasampullerna när de far genom luften. Eftersom de allra flesta demonstranter saknar skyddsmask tvingas de springa för att undkomma de stickande molnen. Många håller tröjan ovanför munnen för att kunna andas lättare.

En bit bort går ett knallskott av. Himlen bakom butikernas fasader färgas grå av röken från en brinnande bil.

– Macron, avgå! Macron, avgå! skanderar en folkmassa.

De står ansikte mot ansikte med en grupp svartklädda poliser. När kommandot kommer så rycker styrkan framåt. De höjer sina sköldar för att skydda sig mot stenarna som demonstranterna lyckas kasta samtidigt som de rör sig längre neråt gatan.

Bygger barrikader

Andra advent är bara några timmar bort, men den här eftermiddagen syns inga spår av julen längs paradgatan Champs-Élysées. Butikerna håller stängt på polisens uppmaning. Skyltfönstren täcks av träskivor. Restaurangerna är nedsläckta och tomma.

När demonstranterna pressas tillbaka så lämnar de förödelse efter sig. Poliserna får släpa undan brunnslock, trafikskyltar och annan bråte som använts för att bygga barrikader. På flera ställen har skräphögar satts i brand.

Fleur Druart, 32, och Florian Meillon, 25.

Framför ett av de mörka skyltfönstren står Fleur Druart, 32, och Florian Meillon, 25. De betraktar tumultet lite på avstånd. Precis som nästan alla andra bär paret gula västar, plagget som blivit proteströrelsens signum. Men stenkastningen och bilbrännandet ger de inte mycket för.

– Det är så klart ingenting som vi tycker är bra. Men det är fel att polisen tar till våld när vi protesterar fredligt. När polisen slår oss så förstår jag att människor blir arga, säger Florian.

Tvingas låna pengar

Fleur och Florian bor i Parisförorten Yvelines. Hon arbetar på förskola och han är trädgårdsmästare. Trots att de båda jobbar heltid så har de svårt att få pengarna att räcka till mot slutet av månaden. Det är orsaken till att de anslutit sig till de Gula västarna.

– När pengarna är slut så tvingas vi låna för att kunna betala räkningarna. Det är ingen bra situation, säger Fleur.

– Macron pratar om fattiga människor som är arbetslösa, men han pratar inte om människor som faktiskt jobbar. Det ska inte vara så att att människor som arbetar är fattiga och har svårt att ha råd med mat eller för tak över huvudet, säger Florian.

Han fortsätter:

– Vi tvingas äta skit och jag tror att regeringen tycker att vi är skit.

”Vi är inte kor”

De ekonomiska problemen är något som det unga paret från Yvelines har gemensamt med de allra flesta som kommit att ansluta sig till de demonstrationer som skakat Frankrike under de senaste veckorna.

Från början protesterade de Gula västarna mot planer på att höja dieselskatten. Nu har rörelsen dock växt till att omfatta en bred kritik mot president Emmanuel Macron och hans politik.

Kritiken mot höjda levnadsomkostnader är en av de Gula västarnas centrala punkter.

”Det här är människor som har svårt att få ihop hushållsbudgeten eftersom kostnaden för de nödvändiga utgifterna som hyra, försäkringar och värme stiger”, skriver analytikerna Jérôme Fourquet och Sylvain Manternach i en studie, som BBC rapporterat om.

Trädgårdsmästaren Florian Meillon har ett annat sätt att uttrycka det på:

– Vi är inte kor. De kan inte bara tro att de ska få mjölk från oss. Jag vill att jätteföretag som Google och Amazon ska betala skatt i Frankrike, i stället för att skatterna höjs för vanligt folk.