Ännu en bjudresa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-28

Kärnkraftslobbyn betalade ett finskt reaktorbesök för Arkelsten

”jag beklagar” Fredrik Reinfeldts toppkvinna Sofia Arkelsten är hårt pressad. ”Jag beklagar om det är så att det uppfattas som att jag kunnat påverkas. Vi som är förtroendevalda måste uppträda på ett sätt där vår integritet inte kan ifrågasättas”, säger hon.

Bjudresan till Sydfrankrike var inte den enda.

När Sofia Arkelsten (M) besökte ett kärnkraftverk i Finland stod den svenska kärnkraftslobbyn för notan.

I somras röstade hon för ny kärnkraft i riks-dagen.

hit gick resan I Olkiluoto i Finland bygger man en ny kärnkraftsreaktor. Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten var där på studieresa – som betalades av organisationen Forum för energi och tillväxt.

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten kritiserades i går hårt för att ha låtit sig bjudas på en resa till Sydfrankrike av oljebolaget Shell, under sin tid som riksdagsledamot och miljötalesperson.

Men resan till Frankrike var inte en engångsföreteelse.

Sofia Arkelsten har vid ytterligare minst två tillfällen åkt på resor som arrangerats – och betalats – av intresseorganisationer: en resa till Tanzania betalad av RFSU och en studieresa till ett kärnkraftverk i Finland betalad av organisationen Forum för energi och tillväxt.

Lobbar åt Vattenfall

Den 6 oktober 2008 åker en liten grupp svenska politiker till finska Olkiluoto för att besöka bygget av en ny kärnkraftsreaktor. Förutom Sofia Arkelsten är även Lars Hjälmered (M) och Erik A Eriksson (C) med på resan.

Forum för energi och tillväxt är en lobbyorganisation för svenska energijättar som Vattenfall och Fortum. Gemensamt för dem är att de alla var intresserade av att få bort den svenska stopplagen mot nya kärnkraftsreaktorer. En kristdemokrat som är med på resan skriver på sin blogg att även ”en rad lobbyister från exempelvis EON, Vattenfall, Plast- och Kemiföretagen, Fortum och Skogsindustrierna” är med på resan.

– Det är imponerande att se med vilken effektivitet som kärnkraften kan producera sin energi och hur överlägsen den är andra energikällor i det avseendet, skriver han lyriskt.

Efter avslöjandet om Shell-resan i går gjorde sig Sofia Arkelsten oanträffbar. Inte förrän sent i går kväll valde hon att svara på frågor om den kritiserade resan.

”Tror inte det”

När Aftonbladet frågar om hon åkt på fler resor som betalats av andra, svarar hon först nej.

– Jag tror inte det, nej, säger hon.

Men bara några minuter senare ringer hon upp igen och medger att det finns ytterligare en resa:

– Jag har varit på en studieresa för att titta på finska kärnkraftverk med Forum för energi och tillväxt.

PR-byrån JKL arrangerade resan till Finland. De raggade deltagare på ett seminarium under Almedalsveckan ett par månader tidigare.

Slopad stopplag

I juni i år slopade riksdagen den 24 år gamla stopplagen som förbjuder byggen av nya kärnkraftreaktorer. Sofia Arkelsten var en av dem som röstade för. En sammanslutning av bolag har redan aviserat att de tänker bygga minst en ny reaktor. Ett av bolagen är Vattenfall.

Forum för energi och tillväxt har tidigare uppmärksammats för att ha bekostat lobbyresor för riksdags-

ledamöter. Så sent som förra hösten avslöjade Aftonbladet att organisationen bjudit flera alliansledamöter på en lyxresa till Berlin med boende på femstjärniga Grand Hotel Esplanad.

Gratisresa till Afrika

Förutom bjudresorna till Frankrike och Finland har Sofia Arkelsten också åkt på en längre gratisresa till Tanzania. Resan i februari 2007 anordnades av intresseorganisationen RFSU.

Arkelsten slår ifrån sig kritiken och försvarar sina bjudresor. Hon anser att de faller inom ramen för riksdagsuppdraget.

– Resan till Tanzania är en av bästa resorna jag har gjort i mitt politiska uppdrag. Det var ett digert program med möjlighet att träffa andra politiker och genomföra studiebesök vi aldrig hade kunnat göra annars.

Oavsett om det ingår i riksdagsuppdraget eller inte, varför låta sig bjudas av en lobbyorganisation?

– Därför att det är de som bjuder in och ordnar det här projektet. Vi får ta del av program som vi inte kunnat göra själva och som är relevant.

Hur har ditt förtroende påverkats av det här?

– Jag beklagar om det är så att det uppfattas som att jag kunnat påverkas. Vi som är förtroendevalda måste uppträda på ett sätt där vår integritet inte kan ifrågasättas, jag uppfattade att jag gjort det, att det här låg inom ramen för mitt uppdrag, men det här kommer nu att undersökas av åklagare, och jag välkomnar det.