Staten tar över räddningsarbetet: ”Vi är inne på plan B”

avFanny Westling

NYHETER

För andra gången i svensk historia går staten in och tar över räddningsarbetet från kommunen.

Första gången var vid branden i Västmanland 2014.

– Nu är vi inne på plan b, säger landshövding Per Bill.

En kommun på 19 000 invånare ska inte behöva ta ansvar för en av de största bränderna i modern historia. Därför tar nu länsstyrelsen Gävleborg över ansvaret för den kommunala räddningsinsatsen på brandens nionde dag.

– Vi kommer kunna se till att allt blir mer effektivt och att de som ägnar sig åt att släcka brand faktiskt släcker brand, säger landshövding Per Bill.

Det är andra gången som länsstyrelsen tar över en kommunal räddningsinsats. Den första gången var vid branden i Västmanland 2014.

Ett stort syfte är att räddningsinsatsen ska bli mer organiserad. Då blir lägesbilden tydligare, så att räddningstjänsten kan se till att få så mycket resurser de behöver.

– Så att vi till slut ska kunna vinna över den här besten, säger Per Bill.

1 av 13

”Vi inne på plan b”

Många av de som bor i de brandhärjade områdena har uttryckt en besvikelse över att räddningsinsatsen tog tid och att det inte organiserades upp snabbare.

Per Bill förklarar att de sedan dag ett har haft en stab hos länsstyrelsen som bistått kommunen, och avvägt om de måste gå in och ta över. Under veckan har de varit nära att de går in några gånger.

– Nu är vi inne på plan b, säger Per Bill.

På frågan varför länsstyrelsen inte tagit över insatsen tidigare svarar Per Bill att de bara kan jobba med de resurser som de har.

– Jag har stor respekt för att de drabbade naturligtvis tycker och hoppades att insatser skulle komma tidigare, säger landshövding Per Bill.

Räddningsledare Robert Strid fortsätter som räddningsledare.

Värmen återvänder

Nästa vecka återvänder värmen till Ljusdalstrakterna. Helgens svala väder har gett räddningstjänsten lite andrum och möjlighet att stabilisera sitt arbete.

– Det är så jäkla skönt, säger Hans Nornholm, operativ chef för räddningsinsatserna under söndagen.

Just nu byts ledningsfunktioner ut i yttre staben, en utmaning för insatsen menar räddningsledare Robert Strid.

– Det gäller att bemöta personalombyte bra så vi inte tappar fart i insatsen, berätta Robert Strid.

Dagens tre rubriker måndag 23 juli 00:29