Pojke fick allvarliga skador efter olycka med högtalare: ”Ofattbart”

Publicerad 2018-07-31

BOLLNÄS. Pojken cyklade på torget i Bollnäs – då träffades han av ett tungt fallande högtalarsystem.

Han har opererats för allvarliga skador, men tillståndet är stabilt.

– Att ett ensamt barn cyklar förbi just när högtalarna faller, det är ofattbart, säger vittnet Annika Olofsson.

Aftonbladet var på plats när ljudutrustningen på måndagseftermiddagen plockades ner från scenen på torget i Bollnäs.

Bara timmar tidigare hade ett tungt högtalarsystem fallit över en förbicyklande pojke i 10-årsåldern. Han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.

Läget beskrevs sent på måndagskvällen som kritiskt, men ändrades på tisdagsförmiddagen till stabilt även om pojken fortfarande har allvarliga skador.

Han fördes till Akademiska Sjukhuset i Uppsala, där han opererats.

”Han har mycket allvarliga skador men tillståndet är stabilt. Han kräver intensivvård och är opererad”, står det i sjukhusets kommuniké.

Avspärrningen som under måndagen satt uppe för att polisen skulle kunna genomföra en teknisk undersökning är borttagen och högtalaren är tagen i beslag.

Ljudteknikerna som finns kvar på platsen är märkbart påverkade av vad som inträffat och flera av dem har redan fått stöd och hjälp av psykologer. En av dem står på torget med tårar i ögonen.

I 32 år har Grillnatta varit årets stora folkfest i Bollnäs men i år uppskattar arrangörerna till evenemanget att bara hälften av det antal som brukar delta är här.

– Jag tänker på familjen och undrar hur de mår nu. Jag såg när det hände och jag har fått bilder i huvudet som inte går att ta bort, säger en ung kvinna som blev vittne till det inträffade.

Ställer in framträdanden

Direkt efter olyckan tog arrangörerna beslutet att ställa in alla framträdanden på stora scen.

Kvällens huvudgäst Chris Kläfford och flera av de barn som skulle ha deltagit i talangjakten ”Stjärnskott” stod vid scenen och väntade på att få göra soundcheck när olyckan inträffade.

Alla såg när högtalaren föll.

I övrigt ska det ha varit nästintill tomt på torget när ljudsystemet riggades.

– Men att ett ensamt barn cyklar förbi just när högtalarna faller, det är ofattbart, säger Annika Olofsson, som serverade korv i en kiosk på torget när olyckan skedde.

Vittnen berättar också om hur alla i närheten samlade sina krafter för att hjälpa till att lyfta de tunga högtalarna och för att hålla nyfikna på avstånd från räddningsarbetet.

– Som en blixt var hur många som helst framme och hjälpte till. De är riktiga hjältar, säger Annika Olofsson.

”Jag är fortfarande i chock”

I samråd med polis och räddningstjänst gjorde arrangörerna valet att låta resten av evenemanget och Grillnatta, en kväll när butikerna har öppet sent och det serveras mat på gatorna, fortsätta.

Något som enligt vissa behövdes, som ett sätt för folk att kunna samlas och smälta det som hänt.

Mitt på torget ligger en hög med röda och vita rosor framför en skylt som deklarerar att kvällens scenarrangemang är inställda på grund av olycka.

Stämningen är inte upprörd och människor är inte arga. Många förstår bara inte hur det här kunde hända här ikväll.

– Jag tror inte att jag förstått riktigt vad som hänt än. Jag är fortfarande i chock, säger Annika Olofsson.

Följ ämnen i artikeln