Sömnproblem kan öka risken för demens

TT

Publicerad 2018-07-17

Forskare har hittat ett samband mellan sömnsvårigheter och demens. Arkivbild.

Svårt att sova? Enligt forskare vid Karolinska institutet kan det leda till ökad risk för demens. Men även de som sover för mycket bör vara oroliga.

Risken för demens ökar om man sover dåligt, visar ny forskning från Karolinska institutet. Studien visar att risken för demens senare i livet ökar med 24 procent om man har sömnstörningar i 40- eller 50-årsåldern. Hos dem med sömnsvårigheter i 60- eller 70-årsåldern fördubblades risken att senare utveckla demens.

– Man vet att det finns många riskfaktorer, som ohälsosam kost och brist på motion. Men sömn har inte fått mycket uppmärksamhet, samtidigt som vi vet att sömnen påverkar hjärnans funktioner. Folk bör vara medvetna om att dålig sömn kan öka risken för demens, säger Shireen Sindi, forskare vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska institutet.

För mycket sömn också farligt

Även de som sover för mycket bör enligt studien vara oroliga. Att sova mer än nio timmar per natt är nämligen även det kopplat till en kraftig riskökning. Detta kan dock också bero på att ökat sömnbehov är ett symtom för demens, och hos de personer där sambandet fanns kan demensen redan ha påbörjats, men ännu inte diagnostiserats, enligt forskarna.

Forskarna hoppas nu att sömnstörningar ska uppmärksammas mer i vården, så att skräddarsydda behandlingsåtgärder kan sättas in.

"Bör få konsekvenser"

"Våra fynd bör få direkta kliniska konsekvenser. I kombination med tidigare studier indikerar resultaten att vi vid vissa stadier i livet är extra känsliga för sömnstörningar och att dessa ökar risken för demens", skriver de i ett pressmeddelande.

– Vi har kontrollerat för genetik, och andra riskfaktorer i studien. Och sömn var fortfarande en viktig riskfaktor. Så om man förbättrar sin sömn, så bör risken minska, säger Shireen Sindi.

Resultaten kommer från tre studier gjorda i Sverige och Finland med fler än 2 000 deltagare.

Följ ämnen i artikeln