Vårfloden i gång – SMHI varnar

avTT

Foto: Staffan Almquist/TT
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för höga flöden i stora delar av mellersta Sverige. Arkivbild.

Vattennivåerna efter snösmältningen är ovanligt höga på grund av värmen som svept in över landet. SMHI har utfärdat en klass 2-varning i stora delar av mellersta Sverige.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket höga flöden i Gävleborgs läns inland och i Dalarnas, Örebros och Västmanlands län. Varningen innebär att flödena i mindre vattendrag kan stiga till en nivå som uppkommer i genomsnitt en gång var tionde till vart femtionde år.

Värmen är förklaringen

Linus Dock, meteorolog på SMHI, säger att vårfloden i områdena beror på den gångna veckans varma vindar från södra Europa.

– Vi har haft väldigt höga temperaturen under slutet av veckan, och det har lett till en ganska snabb smältning av den här snön. Då har små vattendrag börjat fyllas upp och nått varningsnivåer, säger Linus Dock.

Vårfloden väntas kulminera under helgen för att därefter minska i styrka.

– Den kan tillta igen om värmen kommer tillbaka, men som det ser ut nu är svalare luft på väg, säger Linus Dock.

Orsakat problem

SMHI har dessutom utfärdat en klass 1-varning, som är den lägre nivån, i Uppsalas, Värmlands och Västernorrlands län, samt i Gävleborgs läns kustland och i Härjedals- och Jämtlandsfjällen.

– Man ska vara vaksam om man befinner sig i områden som ofta översvämmas. Då kan man försöka lyfta på saker som inte tål väta, säger Linus Dock.

Smältvattnet har orsakat problem för invånare i länen där varningen gäller, rapporterar lokala medier. Ett slukhål har uppstått på E16 mellan Hofors och Falun, Länsväg 790 mellan Magnilbo och Gustafs har stängts av på grund av höga vattenflöden, smältvatten från en skidbacke i Åre utlöste ett skred som landade på E14 på fredagen, och i Sundsvall och Timrå-området har det kommit rapporter om flera översvämmade källare.