Nykaledonier tågade för fortsatt franskstyre

TT-AFP

Uppdaterad 2018-12-05 | Publicerad 2018-05-04

President Emmanuel Macron poserar tillsammans med Paul Neaoutyine (till höger) som är president i Nya Kaledoniens norra provins efter att de båda deltagit i en välkomstceremoni i provinshuvudstaden Kone.

Tusentals Frankrikevänliga demonstranter fyllde gatorna i Nya Kaledoniens huvudstad Nouméa under den franske presidenten Emmanuel Macrons besök på fredagen.

Önationen i Stilla havet är ett franskt territorium med visst självstyre och i november hålls en folkomröstning om att bryta sig loss från den gamla kolonialmakten.

– Vi försöker visa både presidenten och fransmännen i Europa att en majoritet av nykaledonier fortsatt vill vara en del av franska republiken, säger Sonia Backes ledare för det anti-självständighetsparti som organiserade demonstrationen.

Demonstranterna – de flesta av dem med europeiskt ursprung – var klädda i rött, vitt och blått, viftade med franska flaggor och sjöng Marseljäsen.

Nya Kaledonien är ett strategiskt viktigt fotfäste för Frankrike i Stillahavsområdet. Trots ansträngningar för att höja levnadsnivån för ursprungsbefolkningen kanaker råder fortfarande stor ekonomisk ojämlikhet i landet. Kanaker utgör ungefär 40 procent av Nya Kaledoniens befolkning om cirka 270 000 personer och en majoritet av dem vill ha total självständighet från Frankrike.

Följ ämnen i artikeln