Polis åtalas för slagning på sin son

avTT

Foto: Hanna Franz n/TT
En polis i Skåne har vid ett flertal tillfället gått in i ärenden i polisens IT-system som gällde hans son. Nu ställs polismannen inför rätta för dataintrång.

En polis i Skåne har gått in i ärenden i polisens IT-system som gällde hans son. Nu ställs han inför rätta för dataintrång, skriver Sydsvenskan.

I höstas blev sonen misstänkt för våldtäkt. För att undvika jäv fick ett annat polisområde än pappans ta hand om förundersökningen. De nya utredarna upptäckte då att pappan varit inne i sonen ärende. En internutredning visade senare att pappan i fyra ytterligare tillfällen klickat sig in i anmälningar som gällt sonen.

Polisanställda får enbart gå in i ärenden om det är nödvändigt för att genomföra en arbetsuppgift. Pappan delgavs därför misstanke om fem fall av dataintrång. Men eftersom det ingår i hans jobb att ha överblick över anmälningar i området kollar han regelbundet av anmälningar i kommunen.

– Det kan inte uteslutas att han trillat in i de här anmälningarna av misstag, säger chefsåklagaren Joakim Zander till Sydsvenskan.

Polismannen åtalas därför bara för ett fall av dataintrång, eftersom han i det fallet var inne utredningen gällande sonen vid två tillfällen.