Håll i hatten – stormbyar drar in

avTT

Foto: Johan Nilsson / TT
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stormbyar i Skåne under fredagen. Arkivbild.

Veckan får en stormig avslutning, åtminstone i Skåne, där SMHI klass 2-varnar för stormbyar under fredagen.

Trafikverket har bestämt sig för att ställa in tåg på flera sträckor av säkerhetsskäl.

Hela södra Götaland väntas få mycket hårda västliga vindbyar. Orsaken är ett omfattande lågtryck som närmar sig från de brittiska öarna och som kom in över Sverige under natten.

– Det är baksidan på det här lågtrycket som gör att det blåser upp i södra Sverige och främst i Skåne, där vindbyarna kan ha stormstyrka, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Som blåsigast blir det under fredagseftermiddagen.

– Det är ju blåsigt både före och efter, men inte på den nivån.

Inställd tågtrafik

Av säkerhetsskäl ställer Trafikverket in tågtrafik på ett antal sträckor från klockan 14 fredag eftermiddag och framåt. När tågtrafiken kommer igång igen är oklart, men Trafikverket räknar med att det blir tidigast på lördag klockan 12, efter att tågbanorna inspekterats och eventuella reparationer genomförts.

Sträckor som berörs är Helsingborg–Åstorp, Kristianstad–Karlshamn, Simrishamn–Helsingborg via Teckomatorp, Helsingborg–Ängelholm, Kristianstad–Karlskrona samt Maria–Helsingborg. SJ:s snabbtåg mellan Malmö och Göteborg kommer att köra en annan väg än vanligt och kommer inte att passera Helsingborg.

Plötslig ishalka

Längs ostkusten från Uppsala län ner till Kalmar län har SMHI utfärdat klass 1-varning för plötslig ishalka.

Samtidigt kommer ett nederbördsområde att sprida sig långsamt norrut över Sverige. I de södra delarna av landet blir det regn, men från norra Värmland och norra Dalarna och vidare upp över landet blir det snöfall, som kan bli ymnigt natten till fredag och en bit in på fredagen.

Detta kan innebära problem i trafiken.

– Det är klass 1-varningar för snöfall, säger Moa Hallberg.

När lågtrycket lämnar blir det nordliga vindar och därmed kallare under lördagen.

TT: Är det ingen ljusning i sikte?

– Nej, vad jag kan se de kommande tio dagarna så är det väldigt varierat. Det kommer in lite lågtryck och blir lite snö och regn om vartannat. Det kan vara några mellandagar då man får se en del sol, men väldigt varierat.

ARTIKELN HANDLAR OM