När hundratals barn offrades till gudarna

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2019-03-06

Arkeologer har hittat kvarlevorna efter 140 barn och 200 lamadjur som offrades i dagens Peru i mitten av 1400-talet.

I mitten av 1400-talet offrades hundratals barn i vad som i dag är Peru. Forskarna tror att barnen offrades för att blidka gudarna, kanske efter en förödande översvämning eller ett häftigt skyfall.

Den makabra upptäckten gjordes redan 2011, men det är först nu som arkeologerna har börjat förstå vidden av massmordet. För sammanlagt är det resterna av inte färre än 140 barn som ligger begravda i sanden i nordöstra Peru.

– Den här upptäckten är en överraskning för oss alla, eftersom vi inte har sett något liknande tidigare, säger arkeologen John Verano till tidskriften Plos One där fyndet nu presenteras vetenskapligt.

Forskarna tror att barnen offrades i ett försök att blidka gudarna, genom att deras hjärta skars ut. Kvarlevorna har daterats till år 1450, det vill säga bara några få årtionden innan spanjorerna upptäckte och erövrade kontinenten.

Tusentals offer

Rituella människooffer har förekommit inom många kulturer. De som fanns i Syd- och Mellanamerika innan spanjorerna erövrade området på 1500-talet var inget undantag. Tvärtom. Blodtörstigaste av dem alla anses aztekerna i nuvarande Mexiko ha varit. Mexicaindianerna, som levde i Tenochtitlán, nuvarande Mexico City, offrade tiotusentals människor i olika religiösa ceremonier. Mängden kranier och ben från offren och som hade arrangerats i speciella ställningar chockade spanjorerna när de erövrade staden 1521.

Den nya fyndplatsen i Peru tillhörde dock vid tiden för massmordet en helt annan kultur, det så kallade chimúriket, som var dominerade längs den peruanska kusten från 900-talet och fram till mitten av 1400-talet, då den smälte samman med det expanderande inkariket.

Utgrävningarna täcker ett 700 kvadratmeter stort område inom vilket forskarna alltså funnit resterna av 140 barn, både flickor och pojkar, som bedöms ha varit i åldrarna 5 till 14 år när de dödades. Tillsammans med dessa kvarlevor hittade forskarna även resterna av 200 lamor, eller möjligtvis alpackor, alla ungdjur.

Översvämning?

På både barnen och lamadjuren finns tydliga märken vid bröstbenet, vilket enligt forskarna tyder på att de fått bröstet öppnat och att hjärtat avlägsnats på rituell väg. Vid fyndplatsen fanns också ett tjockt lager lera, något som har fått forskarna att spekulera i om det var ett häftigt skyfall eller en översvämning som inspirerade till massmordet.

Att offra så pass många barn och lamor måste dock ha varit en gigantisk investering som tärde på resurserna, menar forskarna. Genom att analysera offren hoppas de att få veta mer. För i vilken föreställningsvärld lever man i, om man till och med är beredd att offra sina egna barn?

– Den här platsen öppnar upp ett nytt kapitel i förståelsen av barnoffer i den förmoderna världen, säger John Verano.