”Det som pågår är en global kris”

Publicerad 2018-06-12

BENIN CITY.

Många migranter som återvänder till Afrika är djupt traumatiserade – efter att ha utsatts för grova våldtäkter och tortyr på resan.

Nu vädjar nigerianska myndigheter om hjälp från Europa.

– Det här är en global kris som vi måste bekämpa tillsammans, säger Abieyuwa Oyemwense vid delstaten Edos insatsstyrka mot trafficking.

Inget annat afrikanskt land skickar lika många migranter till Europa som Nigeria. Men människosmugglingen från det folkrika landet är långt ifrån jämnt fördelad.

Bara två procent av landets befolkning kommer från delstaten Edo. Trots det har åtta av tio som lämnar landet med människosmugglare sina rötter här.

Siffrorna har fram till nu varit ett mysterium. Området är fredligt – och människor här är inte fattigare än på andra håll i Nigeria.

– Vi försöker fortfarande hitta orsakerna till den här epidemin. Är det vår ekonomi? Eller kultur? Vi jobbar varje dag med att hitta svar, säger Abieyuwa Oyemwense, som är sekreterare i delstaten Edos nybildade insatsstyrka mot trafficking i Benin City.

I december började nigerianer som satt fast i Libyen att flygas hem, som en del av EU:s och IOM:s återvändarprogram. De flesta av de 9000 som hittills kommit tillbaka är från Edo.

– Vi intervjuar alla som kommer, säger hon.

Vad ger de för skäl till att de har gett sig av?

– Alla är på jakt efter ett bättre liv. De har blivit vilseledda och tror att gräset är grönare i Europa.

Många kvinnliga migranter har utsatts för våldtäkter och övergrepp. Förstod de vad som väntade innan de reste?

– Nej. Vissa har lyssnat på människosmugglarnas lögner, om att de ska få bli frisörer och hembiträden. Andra har kanske en vag idé om att de kommer att hamna i prostitution, men inte hur hemsk situationen är. Att de kommer att behöva ligga med tio, tjugo män om dagen, säger Abieyuwa Oyemwense.

Hur mår kvinnorna som kommer tillbaka?

– De är allvarligt traumatiserade. Vissa har utsatts för serievåldtäkter och är gravida. Några har skottskador eller saknar armar och ben. Många har tappat allt hopp. Som tur är har vi en del resurser för rehabilitering. Vissa kan få möjlighet att gå utbildningar, och lära sig yrken. Förhoppningsvis har vi många framgångshistorier snart.

Hur ska ni kunna stoppa människohandeln här?

– Den senaste tiden har vi haft många som kommit tillbaka och vittnat om vad de varit med om, både på tv och i skolor. Vi hoppas att det ska få de unga här att tänka om. Men inget är säkert. Det är svårt att stoppa människosmugglarna eftersom det är en så stor business, säger Abieyuwa Oyemwense.

Politiker i Europa vill att migranter stannar i sina hemländer. Vad är ditt viktigaste budskap till dem?

– Att det här är en global kris och inte bara ett afrikanskt problem. Att det berör alla och att vi måste jobba tillsammans för att bekämpa det, européer och afrikaner.