Transpersoner erkänns i svensk grundlag: ”Ett juridiskt skydd”

Uppdaterad 2018-07-22 | Publicerad 2018-05-20

Nu inkluderas transpersoner i den svenska lagstiftningen gällande hatbrott.
Det här innebär att transfobi erkänns som ett motiv vid bland annat olaga diskriminering.
— Det här betyder jättemycket, det är ett juridiskt skydd som inte har funnits tidigare, säger Frank Berglund som är ordförande i RFSL ungdom och själv transperson.

Från och med den 1 juni skyddas transpersoner av den svenska lagstiftningen gällande hatbrott. Det här beslutade Riksdagen i veckan och man föreslår också att transpersoner, från med nästa år, ska inkluderas i lagen gällande hets mot folkgrupp.

Det här innebär att transpersoner, för första gången, erkänns i svensk grundlag.

— Det här betyder jättemycket, det är ett juridiskt skydd som inte har funnits tidigare och ett statligt erkännande om att vi transpersoner är en utsatt grupp, säger Frank Berglund som är ordförande i RFSL ungdom och själv transperson.

Frank Berglund är ordförande i RFSL ungdom och själv transperon.

Frank tror att nästan alla transpersoner någon gång varit utsatta för diskriminering på grund av sin könstillhörighet, han blev själv utsatt under skoltiden. Problemet med den gamla lagstiftningen har varit att transfobi, som motiv vid hatbrott, inte existerat enligt lagboken.

När transpersoner blivit utsatta för den här typen av brott har det kunnat gå under benämningen hatbrott med homofobiskt motiv. Och det här har varit mycket problematiskt.

— Bilden av att vara trans har länge kopplats samman med homosexualitet eller bisexualitet, men det behöver inte alls finnas något samband. För en transperson som blivit utsatt blir det ju ytterligare en kränkning när rättsväsendet väljer att kalla motivet för homofobiskt, säger Frank Berglund.

Ni har länge kämpat för att inkluderas i lagstiftningen om hatbrott, varför tror du att det tagit så lång tid?

— Det finns och har funnits en stor okunskap om transpersoner. Sen tror jag att det finns en idé från samhället om att vi själva valt att leva såhär och då får vi skylla oss själva.

Förslaget röstades igenom den 16 maj i Riksdagen. Bara Sverigedemokraterna röstade nej. Vänsterpartiet avstod från att rösta.