FBI avlyssnade ljusröstad ”El Chapo”

TT-Reuters

Publicerad 2019-01-09

USA:s federala polismyndighet FBI avlyssnade mellan 100 och 200 av knarkkungen Joaquin ”El Chapo” Guzmans samtal. Dessa läggs nu fram som bevis i den stora rättegången mot honom.

FBI lyckades infiltrera det krypterade kommunikationssystem som "El Chapo" och Sinaloakartellen använde sig av. Ledaren själv känns enkelt igen på sin röst som har en hög tonhöjd, en melodisk karaktär och en nasal underton, säger den vittnande FBI-agenten James Marston i rätten.

FBI fick tillgång till kommunikationen med hjälp av ett vittne som samarbetade med myndigheten. Jurymedlemmarna i rättegången fick lyssna på några av samtalen på tisdagen.

Rättegången mot 61-årige Guzman påbörjades den 13 november och han åtalas för smuggling av enorma mängder narkotika till USA. Åklagarna pekar på hur han stod i centrum av ett krig mellan drogkarteller där över 100 000 människor dödades. Förhandlingarna väntas pågå i ytterligare ett antal veckor och Guzman riskerar livstids fängelse.

Joaquin "El Chapo" Guzman avlyssnades av FBI och samtalen spelas nu upp i rättegången mot honom. Illustration från rättegångssalen i november.

Följ ämnen i artikeln