Räkna med att den servila tonen är borta i nattens debatt

NEW HAMPSHIRE. I Iowa lyckades Hillary Clinton bärga segern med en hårsmån. Men här i New Hampshire är det Bernie Sanders som är den stora favoriten.

Lyckas Clinton äta in en rejält bit av hans försprång kan hon slippa en lång och hård nomineringsprocess. Medan republikanernas tävling om vem som ska bli presidentkandidat fortfarande är ganska öppen återstår bara två kandidater hos demokraterna. I natt drabbar de samman i en tv-sänd debatt.

Bernie Sanders, som fyller 75 i år, har överraskat alla med sina framgångar. Att han pressade Hillary Clinton så hårt i konservativa Iowa och lyckades få nästan 50 procent av rösterna var en sensation. Några månader tidigare trodde de flesta att Hillarys väg mot nomineringen låg utstakad.

I liberala New Hampshire är det ombytta roller. Här leder Sanders stort i opinionsmätningarna. Nu är det han som är den jagade och Hillary som jagar.

Lyckas hon överträffa förväntningarna i New Hampshire så ger det henne en extra boost inför de kommande delstaterna och kan göra det enklare för henne att snabbare få Sanders att hoppa av. Förlorar hon är det ingen big deal.

För fortfarande utgår de flesta från att det till slut blir Hillary Clinton som står som demokraternas presidentkandidat. Trots Sanders framgångar är hon skyhög favorit. Sanders betraktas helt enkelt som för långt till vänster för att kunna vinna ett presidentval. Han kallar sig öppet för socialist vilket närmast är ett skällsord i USA. Ändå ska Hillary Clinton vara glad att hon har Bernie Sanders. Utan honom skulle demokraterna inte få någon uppmärksamhet alls i media. Med sin passion för att förändra USA i riktning mot en välfärdsstat av skandinavisk modell lyckas senatorn från Vermont åtminstone skapa lite spänning på den demokratiska sidan.

Han tvingar Hillary att skärpa till sig och slipa argumenten. Något hon kommer att ha nytta av i den verkliga valrörelsen som börjar efter sommaren, om hon blir partiets kandidat. Clintons problem finns mer vid sidan av själva valrörelsen. Republikanerna skjuter in sig på skandalen med att hon använde en privat e-postadress för att skicka och ta emot e-post under sin tid som utrikesminister. En utredning har i efterhand funnit att 22 av alla dessa tusentals mejl innehåller så känslig information att de hemligstämplats. Först var anklagelsen mot Clinton att hon genom att använda en privat adress försökte undgå granskning. Nu är den att hon varit vårdslös med att hantera för USA känslig information. Just nu är e-postskandalen inte en stor sak i valrörelsen men den kommer garanterat att bli det till hösten när republikanerna kommer att rikta in all eldgivning mot den demokratiske kandidaten.

Under en tv-utfrågning i går hade Clinton också svårt att motivera varför hon tagit emot ett mångmiljonarvode från investmentbanken Goldman Sachs. Medan Bernie Sanders nästan uteslutande finansierar sin kampanj med små bidrag från miljontals anhängare är Clinton mer beroende av stora donationer från företag och intresseorganisationer. På så vis står hon inte lika fri. Något Sanders inte är sen med att påpeka.

Hittills har Clinton och Sanders haft en väldigt servil ton mellan sig. Räkna med att det kan bli ändring på det ikväll och framöver. Sanders har fått åtminstone lite vittring på en seger och Hillary är tillräckligt oroad för att vara pressad.

Följ ämnen i artikeln