Uppgifter: Svenske Jan kan ha dödats av Farc-gerillan

Publicerad 2015-06-05

Svenske Jan Braunisch försvann spårlöst i den colombianska djungeln för två år sedan.

Först nu har kvarlevorna efter honom hittats.

Enligt nya uppgifter till en colombiansk tidning kan han ha tillfångatagits och dödats av Farc-gerillan.

Studenten Jan Braunisch, då 25, anlände i början av maj 2013 i Colombias huvudstad Bogotá. Hans plan var att vandra genom nio länder, från Colombia till Mexiko, under tre månader.

Försvann spårlöst

Jan Braunisch, som var från Norrköping men bodde i USA tillsammans med sin fru, var van resenär och lockades av äventyr. Han talade fem språk och hade bland annat varit ute på en halvårslång resa i Afrika.

En vecka efter att han landade i Colombia skrev Jan Braunisch det blogginlägg som skulle komma att bli hans sista.

"Jag är i Riosucio vid Atratofloden nu. Härifrån är det inte långt till Panama. Det verkar finnas ganska många vägar härifrån till Panama. Vi får se hur det går".

Därefter försvann han spårlöst.

Kan ha tillfångatagits

Först nu, två år senare, har hans kvarlevor hittats i den colombianska djungeln.

Samtidigt kommer nya uppgifter om vad som hände Jan Braunisch.

Enligt den ansedda colombianska tidningen Semana kan han ha tillfångatagits och dödats av Farc-gerillan.

Gerillan har stark närvaro i området där Jan Braunisch försvann och genom djungeln förs ofta narkotika som ska till Europa eller USA.

Enligt uppgifter till tidningen ska Jan Braunisch ha varit ombord på en båt med andra turister på Atrato-floden när båten stoppades av gerillamedlemmar som beslagtog passagerarnas bagage.

I Jan Braunisch väska ska de ha hittat en gps och enligt Semana ledde det till att han blev utfrågad om vad han gjorde och varför han hade gps:en.

Trodde att han var spion

Gerillamedlemmarna ska ha trott att han var spion eller i någon form jobbade för amerikanska myndigheter, rapporterar tidningen. Därför tillfångatogs han.

Tidningen rapporterar vidare att hans kropp hittades i ett svåråtkomligt djungelområde efter att Farc-gerillan lämnat uppgifter till Internationella Röda Korset om var kroppen hade begravts.

Nu har kvarlevorna undersökts och enligt uppgift till Semana ska Jan Braunisch ha skjutits ihjäl.

Aftonbladet var i kontakt med Jans syster Aleqzia efter att hans kvarlevor hittades.

"Vi skulle ljuga om vi vid denna tidpunkt, två år efter försvinnandet, påstod att vi trodde att vi skulle få vår son, man, bror och vän tillbaka välbehållen. Men vi är samtidigt mycket chockade över det plötsliga beskedet", skrev hon i ett mejl då.

Följ ämnen i artikeln