Minst 20 döda i bombdåd i Nigeria

Uppdaterad 2015-07-08 | Publicerad 2015-07-07

Minst 20 människor har dödats i ett bombattentat i staden Zaria i norra Nigeria, det senaste i en rad blodiga dåd som Boko Haram misstänks ligga bakom.

Enligt ögonvittnen utlöstes explosionen i en myndighetsbyggnad där lärare och tjänstemän köade för att identifiera sig och få sina löner utbetalade.

- Det var minst 100 personer därinne. Det kom en enorm explosion inifrån, sedan kom rök och damm. Nu har området spärrats av. Jag kan inte ange något exakt dödstal, men jag tror det rör sig om dussintals, säger Mohammad Abubakar, som själv stod utanför huset och väntade, till nyhetsbyrån AFP.

Attacken inträffar mindre än ett dygn efter det att en tonårsflicka sprängde sig själv till döds i Kano, även det i den oroliga norra delen av landet.

Den misstänkta självmordsattacken ägde rum omkring 200 meter från en av stadens största moskéer och det enda dödsoffret ska ha varit flickan själv.

- Det är mycket troligt att moskén var hennes mål men sprängladdningen utlöstes för tidigt, säger en polistalesman.

Ingen grupp har ännu sagt sig ligga bakom dåden, men den islamistiska extremistgruppen Boko Haram har den senaste tiden intensifierat sin kamp. I förra veckan utförde gruppen våldsamma handlingar som ledde till minst 200 människors död.

Mattias Areskog/TT

Följ ämnen i artikeln