”Man måste blicka framåt”

Uppdaterad 2015-07-27 | Publicerad 2015-07-22

Det har gått fyra år sedan 77 människor dödades i terrordåden i Oslo och i massakern på Utøya.

Många samlas i dag på Utøya för att hedra offren.

Än har alla sår inte läkt.

Nu berättar överlevaren, Ivar Østebø, 20, hur han orkade gå vidare.

– Det har varit svårt. Men man måste fortsätta att blicka framåt, säger han.

Vid småbåtshamnen i Utvika hörs emellanåt avlägsen musik från Utøya. I eftermiddag vid 15-tiden hålls en minnesceremoni för att hedra offren.

Men anhöriga och överlevare har sedan morgonen gått nedför backen till kajen för att ta en linjebåt över till ön.    

– 22 juli är en tuff dag. Minnena och lidandet blir starkare, sa Mani Hussaini, ordförande i Arbetarpartiets ungdomsförbund, tidigare under morgonen till norska TV2.

”Det har varit svårt”

Det var på eftermiddagen den 22 juli 2011, när klockan började närma sig 17.30, som polisen fick larm om skottlossningen på Utøya.

Ungdomarna försökte fly från ön och kastade sig i vattnet, men många miste livet.

För fyra år sedan var överlevaren Ivar Østebø 16 år. Han lyckades fly från Anders Behring Breivik, som kallblodigt sköt ihjäl 69 personer på Utøya.

Breivik dödade en person som Ivar kände sedan tidigare, och ett par som han lärde känna på lägret.

Minnena är fortfarande tunga.

– Det har varit svårt, inte bara för mig. Alla har haft det svårt. Men man måste fortsätta att blicka framåt, för annars är det lätt att ge upp och inte orka längre, säger Ivar Østebø.

Stort stöd

Tiden efter massakern var svår.

– Jag förlorade verklighetsuppfattningen, det var svårt att ta in något så hemskt. Det som skedde är sånt som bara händer i mellanöstern, inte i Norge. Men skillnaden är att vi fick en oerhörd hjälp efteråt. Det är jag tacksam för.

Familj och vänner hjälpte honom att ta sig vidare efter massakern.

– De har sett till att jag sovit gott om natten och motiverat mig. Det farliga är om man lägger sig ned och inte kommer upp igen. 

Han lämnade politiken. Skräckupplevelsen fick också honom att se världen med nya ögon.

– Jag är fullt frisk och blev inte skjuten. En överlevare på lägret blev skjuten flera gånger, och han ser på livet med glädjens lust i dag. Det har gett mig bränsle att göra något vettigt i livet.

Tatuerade sitt egna minnesmärke

I eftermiddag kommer det nya minnesmärket ”Lysningen” att invigas på Utøya, och en minnesceremoni hållas till minne av de 69 personer som miste livet.

Men Ivar Østebø kommer inte medverka i dagens minnesceremoni.

–Utøya finns oavsett om jag åker dit.  I början hade jag ett stort behov av att åka dit och vara med, men i år väljer jag att minnas och hedra offren på egen hand.

Han har dock ett eget minnesmärke. På sin högra arm har han tatuerat en ros med texten: "För allt ni var. Och allt ni har skapat. Tack.”

– Det är mitt sätt att hedra de som omkom.

I år blir första gången sedan massakern som Arbeiderpartiets ungdomsförbund anordnar ett sommarläger. Men inte alla tycker att tiden är mogen.

– Det är svårt att göra alla nöjda, men jag tycker det ska bli vackert att se Utøya leva igen, säger han.

På onsdagsmorgonen hölls en minnesceromoni i Oslo. Och på många andra håll i Norge kommer man under dagen att hedra offren på olika sätt.

Följ ämnen i artikeln