Åkesson: Alliansen är över

Publicerad 2018-10-13

Centerpartiet och Liberalerna nobbar Ulf Kristerssons regeringsförslag.

Det får Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att dödförklara Alliansen.

– Man kan inte tolka dagens utspel som annat än att Alliansen nu i praktiken är över, säger han i en kommentar till Aftonbladet.

Både Jan Björklund och Annie Lööf säger nej till Ulf Kristerssons regeringsförslag, meddelade partiledarna på blixtinsatta presskonferenser under lördagen.

Jan Björklund vill ge Kristersson mer tid att hitta en allianslösning – och Annie Lööf öppnar samtidigt för att sitta i en regering med Socialdemokraterna – förutsatt att de andra allianspartierna är med i den.

Jimmie Åkesson.

– Det är oroande att både Lööf och Björklund allt tydligare rör sig mot Socialdemokraterna. En ny Socialdemokratiskt ledd regering byggd på C, L och MP tror jag skulle vara oerhört dåligt för Sverige, säger Jimmie Åkesson.

Han ser dock en ljuspunkt efter dagens utspel.

– Detta kan öppna upp för möjligheten att på sikt istället forma ett konservativt block. Det vore bra för Sverige.

Ulf Kristersson säger till TT att han ska träffa talmannen Andreas Norlén redan under söndagen.

– Det är fortfarande några dagar kvar till Kristersson ska presentera sitt slutliga förslag och jag följer noga den här utvecklingen, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.