”Fler ubåtar kränkte svenskt vatten”

Publicerad 2015-01-24

Miniubåten som upptäcktes i Stockholms skärgård i höstas var inte ensam.

Nu uppger en källa för Dagens Industri att det i stället rörde sig om tre till fyra ubåtar som kränkte svenskt territorium.

– Det kan röra sig om flera, säger biträdande insatschef Anders Grenstad till Aftonbladet.

Miniubåtsjakten i Stockholms skärgård väckte stor uppmärksamhet och en stor insats inleddes i mitten av oktober.

Ett par veckor senare avslutades den.

Bekräftade kränkning

Regeringen och Försvarsmakten konstaterade samtidigt på en presskonferens att en mindre ubåt faktiskt kränkt svenskt territorium.

– Förvarsmakten kan nu bekräfta att en mindre ubåt kränkt svenskt territorium. Om detta råder inga tvivel. Vi kan utesluta alla alternativa förklaringar, sa ÖB Sverker Göranson då.

Till Aftonbladet uppgav han att de var ”hundraprocentigt” säkra.

Enligt de nya uppgifterna var det fler.

– Vi misstänker att det kan röra sig om flera farkoster, säger konteramiral Anders Grenstad, biträdande insatschef, till DI.

”Kan röra sig om flera”

En källa uppger för tidningen att det enligt Försvarsmaktens bedömning rörde sig om tre eller fyra ubåtar.

Anders Grenstad vill inte bekräfta antalet.

– Nej, det kan jag inte göra. Vi har en konstaterad kränkning, men det kan röra sig om flera farkoster. Det är samma besked som ÖB gav i november, säger han till Aftonbladet.

På en direkt fråga från DI:s reporter om Försvarsmakten borde ha varit tydligare med att det kan ha rört sig om fler miniubåtar svarar Anders Grenstad:

– Nej, i och med att jag inte vet hur många det är. Det vet bara den uppdragsgivare som har gett någon uppdraget att komma in i våra vatten.

Analyserar uppgifter

Anders Grenstad berättar för Aftonbladet att mellan 300 och 400 observationer gjorde i Stockholms skärgård vid tiden för operationen. Analysarbetet pågår fortfarande.

– I mars månad får överbefälhavaren en rapport om hur långt vi kommit och vilken bedömning som Försvarsmakten rekommenderar honom att gå vidare med, säger Anders Grenstad.

Har allmänheten varit till hjälp?

– Människor som har rört sig i skärgårdsområdet har varit till mycket stor hjälp. Även om mycket kan ha naturliga förklaringar eller att vi inte kommer vidare i vår bedömning så ger många ögon i skärgården ett omfattande underlag som kan stärka oss när vi går vidare i vårt analysarbete.

Anders Grenstad anser att operationen i höstas var lyckad, men säger att man ännu inte kan säga vilken nation som ligger bakom kränkningen.

Följ ämnen i artikeln