Man öppnade eld mot polis – sköts ihjäl

Uppdaterad 2016-08-01 | Publicerad 2016-06-22

En man har skjutits av polisen i Bagarmossen i södra Stockholm.

Mannen i 30-årsåldern dog av sina skador.

– När han stannar hoppar han ut ur bilen och skjuter mot patrullen, säger Mikael Pettersson vid Stockholmspolisen.

Vid 19.11 larmas polisen till Bagarmossen centrum där en beväpnad man ska ha setts av allmänheten. När en patrull är på väg till platsen ser de det fordon som den misstänkte färdas i.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska patrullen legat bakom den misstänktes fordon när föraren plötsligt vänt och ställt sig front mot front med polisbilen.

– När vi stannar fordonet hoppar mannen ut ur bilen och skjuter mot patrullen som besvarar elden, säger Mikael Pettersson.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska den skjutna mannen ha träffats i huvudet. Vid 21.40 uppgav polisen på sin hemsida att mannen dog av sina skador.

"Väntade på uppgörelse"

Det var på onsdagskvällen oklart vad som utlöste händelsen. Men vittnen uppger för Aftonbladet att en man - troligen den skjutne mannen - synts beväpnad i Bagarmossen.

Ett vittne befann sig i en grillkiosk:

– Jag skulle precis beställa när jag tittade ut och såg en man som stod med en pistol i handen vid sin bil. Han stod där helt lugnt med hörlurar i öronen. Det var som att han väntade på en uppgörelse eftersom han stod med pistolen framme, säger vittnet.

En annan kund i grillkiosken ringde polisen och samtidigt tog vittnet en bild av mannen som hon varskott polisen om.

– En stund senare hörde vi polishelikoptrar och då satte han sig i bilen och körde därifrån. Men han hann inte långt innan han stoppades av polisen och det blev skottlossning, säger vittnet.

”Höjer armarna och siktar”

Towe Hägg vid Stockholmspolisen säger att polisbilen har skottskador i vindrutan.

– Ingen polis fanns i bilen då och ingen polis har skadats, säger Towe Hägg

Aftonbladet har pratat med personer som blev vittnen till skjutningen.

– Vi kom precis dit när vi såg hur en polisbil stoppade en annan bil där en person hoppar ut. Det ser ut som att han småjoggade mot polisen, säger vittnet.

– Sen höjer polisen armarna och siktar på honom.

Vittnena berättar att de hörde ett flertal skott.

– Sen såg vi hur den skjutne faller ner mot marken och blir liggande.

”Skotthål i den misstänktes bil”

De berättar att de undrade vad som som hände eftersom de hörde och såg att polishelikoptern cirkulerade över Bagarmossen.

– Men man trodde ju aldrig att man skulle hamna så nära en skottlossning.

Ett vittne beskriver hur skotten ekade i området.

– När vi kom fram dit såg det ut som att en polisbil hade kört in i en annan bil som det var skotthål i, säger ett vittne.

Mannen som öppnade eld mot polisen och sköts ihjäl har tidigare dömts för ett flertal brott. Bland annat har mannen som är i 30-årsåldern dömts för bland annat narkotikabrott, olaga hot och hot mot tjänsteman. I den sistnämnda domen framkommer att han ska ha hotat väktare som stoppat honom i en matbutik.

Han ska enligt domen ha sagt att han vid en rättegång skulle få reda på väktarnas namn och ”plocka dem”.

Mannens anhöriga ska enligt polisen vara underrättade om att han dött.

Towe Hägg vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral berättar att både polisbilen och den misstänktes fordon kommer att genomgå en teknisk undersökning. Under onsdagskvällen var platsen för skottväxlingen avspärrad och polisen har också knackat dörr i området.

Följ ämnen i artikeln