Uppgift: 20 000 har lämnat Kommunal

Publicerad 2016-02-19

Närmare 10 000 medlemmar begärde utträde ur Kommunal efter Aftonbladets avslöjanden.

Fackförbundet vägrar att lämna ut aktuella siffror – men enligt uppgifter till Aftonbladet fortsätter medlemsflykten.

En centralt placerad källa uppger nu att 20 000 personer har lämnat förbundet.

Kommunals Annelie Nordström avgick som ordförande.

Granskningen av fackförbundet Kommunal visade bland annat hur topparna i förbundet hade spritfester för hundratusentals kronor, åkte på lyxresor och fick paradvåningar mitt i Stockholm.

Skandalerna resulterade i en omfattande medlemsflykt. Den 20 januari meddelade Kommunal att 10 000 personer begärt utträde ur förbundet.

Sedan dess har Kommunal inte velat redovisa några aktuella siffor.

Motiveringen var att man i stället ville lägga all krut på att locka tillbaka de som begärt utträde - en så kallad återvärvningskampanj.

20 000 medlemmar

Men enligt en centralt placerad källa, med insyn i hur medlemsantalet ser ut, har Kommunal inte lyckats bryta trenden. Tvärtom har medlemmar fortsatt att lämna förbundet – antalet är nu uppe i 20 000 medlemmar, enligt källan.

Kommunal vill inte kommentera uppgiften:

– De senaste siffrorna jag har fått är 9 600, sedan kan man anta att det har blivit en högre siffra sedan dess. Men vi har inte fler uppgifter att lämna ut, säger Helen Nordlund på förbundets presstjänst till Aftonbladet.

Presstjänsten uppger senare för TT att medlemstappet ligger på cirka 14 000.

En del ångrar sig

Medlemmar som väljer att lämna Kommunal har en utträdestid på tre månader. Enligt Aftonbladets källa har förbundet även märkt av att en del som valde att lämna nu har ångrat sig och vill gå med igen.

– Ja det stämmer, och eftersom man har tre månaders uppsägningstid så har man en ångerperiod. Men jag vet inte hur många det handlar om, säger Helen Nordlund.

Kommunal, som har drygt 500 000 medlemmar, har tidigare meddelat att statistik över medlemsantalet kommer att lämnas ut i slutet av mars.