Därför är Trump plötsligt så tyst

För president Donald Trump är börsraset synnerligen ovälkommet.

I nästan ett år har han skrutit om hur han legat bakom börsuppgången.

Nu när det rasar är han plötsligt märkligt tyst.

I så gott som vartenda tal presidenten håller brukar han peka på det senaste årets exceptionella börsuppgång och hävda att den beror på valet av honom.

När Trump framträdde i Ohio i går nämnde han inte börsen med ett ord.

I uppgång vill han gärna förknippas med börsutvecklingen. I nedgång låtsas han som det regnar.

De flesta amerikanska presidenter brukar vara försiktiga med att sammankoppla sin administration med börsen. De vet att den går både upp och ner. Den som tar åt sig äran för en uppgång riskerar också att stå där med Svarte Petter när börsen åker hiss nedåt.

För Trump är det extra allvarligt.

Självberöm

Hans främsta argument när han ställde upp i presidentvalet var att han som framgångsrik affärsman var extra väl lämpad att sköta USA:s ekonomi. Hela hans självbild bygger på att USA ska bli mer framgångsrikt under hans överinseende.

– Med mig kommer USA att börja vinna igen, var hans återkommande mantra på valmötena.

På Twitter har Trump under de senaste månaderna öst ur sig självberöm för börsens utveckling. Han har påpekat hur nöjda pensionärerna är när deras pensioner ökar tack vare stigande aktiekurser.

Säkert kommer dessa pensionärer inte att vara lika nöjda när de ser sina pensioner rasa.

Skapat förväntningar

Sanningen är att Trumps valseger säkert haft en del med senaste årets börsuppgång att göra. Med alla sina löften om att slopa regleringar och satsa på att återuppbygga USA:s vittrande infrastruktur har han skapat förväntningar som avspeglat sig i stigande kurser.

Men – och det är ett viktigt men – ekonomin ändras inte från ena dagen till den andra beroende på vem som sitter i Vita huset. Varje president ärver ekonomin.

Trump hade tur och tillträdde i en brinnande högkonjunktur. Men den högkonjunkturen skapades av de extrema satsningar som Barack Obama tvingades göra för att rädda landets ur finanskrisen 2008.

Lika lite som Trump kan ta åt sig äran av börsuppgången så är han skyldig till de senaste dagarnas ras.

Högre löner

Ironiskt nog beror nedgången på att det går bra för USA. Så bra att företagen tvingas höja lönerna för att locka till sig arbetskraft. Höjda löner ökar risken för högre inflation. Högre inflation ökar risken att USA:s riksbank höjer räntorna snabbare än väntat. Högre räntor är dåliga nyheter för aktiemarknaden. Men goda för den som vill placera sina pengar i mindre riskfyllda papper än aktier men ändå få en viss avkastning.

Väldigt mycket handlar om psykologi. När börsrekorden avlöst varandra ett tag blir folk nervösa och tänker att nu måste det snart gå ner igen. Det krävs bara en tydlig negativ signal för att det ska kunna ske. När många börjar sälja av för att ta hem vinster accelererar effekten. När det rasar i USA så följer övriga världen efter oavsett de objektiva faktorerna.

Tillfälligt hack?

Kanske är nedgången bara ett tillfälligt hack i kurvan. Efter en nödvändig korrektion på 10-20 procent börjar det gå upp igen om de globala ekonomiska hjulen fortsätter snurra på i god fart. Men inget vet säkert innan vi har facit i hand.

Sedan finanskrisen har världsekonomin genomgått ett gigantiskt experiment. Räntorna har varit extremt låga, till och med på minus. Pengar har varit absurt billiga att låna vilket lett till kraftigt ökade bostadspriser. Beroende på hur snabbt räntorna nu stiger kan det leda till rejäla prisfall på villor och bostadsrätter. Då håller folk igen på annan konsumtion vilket leder till en lågkonjunktur. Då är den negativa spiralen igång.

Alla gissar

Men det är för tidigt att säga om vi är på väg dit. Ännu tror de flesta experter att det vi ser nu bara är en tillfällig nedgång. Men allt är bara kvalificerade gissningar.

För Trump är det mitt i eländet bra att raset kommer nu. Efter hans State of the union-tal, men i god tid före mellanårsvalet i november då det maktbärande partiet riskerar att få skulden om ekonomin går dåligt.

Men fortsätter nedgången kan det påverka Trumps chans att bli återvald.