Polisen vill ha alternativa vapen

Publicerad 2014-04-08

Nu har sex personer skjutits ihjäl av polis på drygt ett år.

Polisförbundets ordförande, Lena Nitz, kräver återigen alternativa tjänstevapen.

– Hur många liv måste det ta, undrar hon.

En person per år skjuts till döds av polisen, normalt sett. Men nu är antalet dödsfall uppe i sex stycken på 15 månader.

Några av dem hade kunnat vara i livet om polisen hade haft andra arbetsmetoder, anser Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Nu går det inte att vänta längre med att införa så kallade mindre dödliga vapen, enligt Lena Nitz. Ett exempel är elpistoler.

– Varje person som dör vid ett ingripande är ett misslyckande för rättssamhället. Det är en stor tragedi för familjen, men också ett högt pris för den enskilda polisen att betala, säger hon till Aftonbladet.

Inte ansett att det är nödvändigt

Rikspolisstyrelsen, som bestämmer vilka vapen polisen har tillgång till, har hittills inte ansett att det är nödvändigt att införa elpistoler.

– Jag förutsätter att de tar sitt ansvar och omprövar sitt ställningstagande. Det finns inte ett enda skäl att vänta, säger Lena Nitz.

Att använda pepparspray mot en attackerande gärningsman fungerar inte alltid. Inte heller att skjuta personen i benet om smärttröskeln är tillräckligt låg.

En elpistol gör så att musklerna slutar fungera under tillräckligt lång tid för att polisen ska kunna omhänderta personen. Lena Nitz är medveten om att det inte är riskfritt.

– Personen ramlar i backen, säger hon.

Inte för många vapen att välja på

Men argumentet att polisen skulle få för många vapen att välja på i en stressad situation ger hon inte mycket för.

– Vi kan fatta kloka beslut med träning och handledning, säger hon.

Så länge Lena Nitz kan minnas har det inte varit så många ihjälskjutna under ett år som det var i fjol.

– Fyra är exceptionellt många, säger hon.

”Skjutningarna följer samma mönster”

Kriminologen Jerzy Sarnecki håller med och ser det som ett trendbrott:

– Det är förskräckligt svårt att tänka sig att detta är en tillfällighet. De här skjutningarna följer samma mönster. En person som är psykiskt instabil, möjligen berusad, går mot polisen med kniv och blir skjuten. Var och en av skjutningarna kan uppfattas som mer eller mindre motiverad, för polisen befinner sig i fara. Men har detta inte inträffat förut? Jag tror inte alls på att antalet knivbeväpnade galningar har ökat, säger han till TT.

 Det här är en oerhört negativ utveckling, polisen är inte till för att döda utan för att rädda livet på folk, säger Jerzy Sarnecki.

Inget stöd i forskning

Att införa elpistoler skulle visserligen bli dyrt. Det handlar om ett par tusenlappar per pistol, enligt poliskommissarie Martin Lundin vid Rikspolisstyrelsen. Till det kommer utbildning.

Men det är inte skälet till att de inte införs. I stället handlar det om att internationell forskning inte ger stöd åt att sådana har minskat det dödliga våldet.

– Problemet med Polisförbundet är att de för fram en åsikt som egentligen inte är byggt på annat än tyckande, säger Martin Lundin.

Enligt honom finns det inget som talar för att elpistoler skulle minska det dödliga våldet. Dessutom hjälper de inte mer än 70–80 procent av gångerna.

– Två elektroder ska fästa i kroppen eller på kläderna. Ibland gör de inte det, säger Martin Lundin.

Räckvidden på tio meter är inte lång när man står inför en knivbeväpnad person, påpekar han:

–  Det är en chansning inför en person som är dödligt farlig, att släppa så nära inpå.

Valt fel vapen

Risken är att man ändå tar till den vanliga pistolen. I USA finns fall där poliser till och med tagit fel vapen då de tänkt skjuta med elpistolen, enligt Martin Lundin.

Vapnen har liknande grepp och de ska användas i en stressad situation, när man utsätts för dödligt hot.

För få för slutsatser

Även om det var ovanligt många dödsskjutningar i fjol behöver det inte vara ett trendbrott, enligt Martin Lundin:

– Det är bara en mer än 1999. Efter det har det gått ner och 2012 var det ingen som sköts ihjäl. Vi kan inte säga att det är en ökande trend.

Han vill också ställa siffran i relation till polisens samtliga ingripanden. Av 2,3 miljoner ingripanden per år är det enligt honom omkring 20 fall där verkanseld avlossas, det vill säga att polisen skjuter mot en person eller ett fordon för att träffa.