Trotsar partipiskan – tänker rösta nej till könslagen

Publicerad 2024-04-16

Moderaternas partiledning kräver att ledamöterna sluter upp och röstar för könslagen – annars kan man vänta sig repressalier, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Ett par ledamöter kommer dock trotsa partilinjerna och trycka rött.

”Jag kommer inte att rösta ja” skriver M-ledamoten Ellen Juntti i ett sms.

På onsdag hålls en av de mest uppmärksammade omröstningarna i riksdagen på länge – om Sverige ska få en ny köntillhörighetslag eller inte.

Moderaterna är för lagen, men inom partiet är kritiken omfattande.

Flera krismöten har hållits där M-ledningen påtalat vikten av att rösta ja. Enligt uppgifter till Aftonbladet har även gruppledningen ringt runt till ledamöterna och klargjort att man förväntar sig att alla följer partilinjen.

– Partiledningen har nu helt och hållet gjort om onsdagens omröstning till en förtroendeomröstning om Ulf Kristersson. Det pratas inte alls om sakfrågan utan nu handlar allt bara om detta, säger en tung M-källa.

M-ledaren och statsministern Ulf Kristersson.

Kommer inte rösta ja

Enligt källan har Ulf Kristersson och gruppledningen klargjort att det kan bli repressalier för dem som inte följer direktiven.

En enda M-ledamot har på förhand meddelat att hon trotsar partilinjen, det är Ellen Juntti, som representerar Västra Götaland. Juntti avböjer intervju men skriver i ett sms till Aftonbladet att hon ska närvara på onsdag och att hon inte kommer att rösta ja.

En av de främsta kritikerna i M är riksdagsledamoten Jan Ericson (M). Senast i helgen skrev han ett inlägg på sin blogg med rubriken ”Könsbyteslagen blir allt mer fasansfull ju fler vittnesmål man tar del av”. Ericson har dock meddelat att han inte kommer att närvara under omröstningen eftersom han befinner sig på uppdrag i USA.

Ellen Juntti (M).

Eftersom du kampanjar hårt på din blogg, är det inte rimligt att du är på plats när du har en möjlighet att stoppa lagen?

– Om det hade funnits realistiska möjligheter att påverka utfallet hade jag absolut övervägt det. Men jag bedömer de möjligheterna som obefintliga, säger han.

Även Socialdemokraterna har uppmanat sina ledamöter att följa partilinjen. Det tänker dock inte ledamoten Patrik Björck (S) att göra.

– Det här är ett slag mot jämställdheten och en backlash för kvinnokamp i Sverige. Det är också därför den samlade svenska kvinnorörelsen är emot det här förslaget, säger han.

Jan Ericson (M).

Utgår från att de flesta stödjer

Vill du tvärtom göra det svårare att byta juridiskt kön?

– Nej jag tycker att den ordning som vi har i dag är välbalanserad.

Björck kan inte svara på om fler S-ledamöter än han själv kommer att rösta emot.

– Partiet går ut med att man ska stödja den här lagen. Jag utgår från att de flesta gör det. Men jag kommer inte göra det.

En annan kritisk S-ledamot är Annika Strandhäll, som är ordförande för S kvinnoförbund. Hon har dock meddelat att hon är i Strasbourg för att delta när Europarådets svenska delegation har vårsession.

Patrik Björck (S).

Repressalier att vänta för de som trycker rött

Mattias Karlsson, gruppledare för Moderaterna i riksdagen känner inte igen bilden av att ledningen pratat om repressalier för de som trotsar partilinjen. Samtidigt säger han att det historiskt har förekommit det.

– Det brukar bli någon form av konsekvens om man bryter linjen. Jag håller inte för osannolikt att det blir repressalier även i denna gång. Det gäller alla partier.

Vad kan det vara?

– Att man tappar en utskottsplats eller får byta utskott. Det ser nog ungefär likadant i alla partier.

Aftonbladet har utan framgång sökt Annika Strandhäll.