Välkänt läkemedel motar förlossningsdepression

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-04-15

Det är vanligt att den som har varit gravid blir tillfälligt nedstämd två till tre dagar efter att barnet har fötts. För vissa går det inte över och utvecklas till en depression, då är det viktigt att söka hjälp. Arkivbild.

Kinesiska forskare har testat det välkända läkemedlet ketamin på nyblivna mammor med förlossningsdepression och sett goda resultat.

Det finns i dag ont om läkemedelsbehandlingar för just förlossningsdepression, ett tillstånd som kan få stora negativa konsekvenser för mamman och barnet. Nu har forskare i Kina provat att ge ketamin direkt efter förlossning och sett att det minskade risken för att kvinnorna drabbades av förlossningsdepression.

– Det är väldigt intressanta resultat och det ser ut som att ketamin skulle kunna bli ett alternativ för svenska kvinnor med förlossningsdepression i framtiden, säger Mikael Tiger, överläkare och docent i psykiatri vid vid Karolinska institutet.

Ketamin eller placebo

I studien ingick kvinnor som kommit till sjukhus för att föda barn och screenats för depression innan förlossning. De som kvalade in, totalt 364 kvinnor, lottades till att få dropp med en låg dos så kallat S-ketamin eller placebo. Kvinnorna följdes upp under sex veckor, den tidsram under vilken en förlossningsdepression oftast visar sig.

Resultaten, som publicerats i tidskriften BMJ, visar att läkemedlet minskade risken att drabbas med 75 procent.

Enligt Mikael Tiger är det väldigt viktigt att vården hittar de kvinnor som ligger i riskzonen för att drabbas eller som drabbats av en förlossningsdepression. Det finns hjälp att få men utan behandling och stöd kan det bli väldigt tufft.

– Även om det är sällsynt är det vissa som drabbas av svår depression efter att ha fött barn och som till och med kan få psykotiska symtom. De kvinnor som drabbas av svår depression efter förlossning behöver i regel läggas in på psykiatrisk vårdavledning, säger han.

Ett narkosläkemedel

Det positiva med ketamin är att det är välkänt. Från början är det ett narkosläkemedel som sedan har visat sig kunna vara effektivt mot depression. Det har bland annat använts i samband med kejsarsnitt och i tidigare studier har man sett att det tycks ha effekt mot förlossningsdepression.

Redan idag används ketamin vid svårbehandlad depression, då i form av nässpray. Men det är också välstuderat som infusionsbehandling mot depression.

– Nackdelen är att det är beroendeframkallande och att det är narkotikaklassat. Men i den här studien har de testat en engångsdos och fått bra resultat, säger Mikael Tiger.

Han tror att kvinnor med måttlig till svår depression skulle kunna få god hjälp av ketamin, om studier kan visa att det hjälper även dem.

– De med svårast symtom behandlas i dag med elbehandling. Men det är brist på behandlingsalternativ vilket gör den här studien extra välkommen, säger han.