Unga tyskar flockas till AFD – trots spionaffär

Joakim Hugert Lundberg/TT

Publicerad 2024-05-09

Maximilian Krah, toppkandidat för Alternativ för Tyskland (AFD) i EU-valet, vid ett förstamajtal i Dresden.

Högernationalistiska Alternativ för Tysklands popularitet håller i sig – trots spionskandaler.

Partiets budskap om fred i Europa och att få ordning på tysk ekonomi går hem hos unga väljare.

– Det är ett uppror mot etablissemanget, säger Sven Versteegen, 24 år.

Vårsolen lyser över Neumarkt, Dresdens historiska torg som demolerades under andra världskriget, men som i dag är praktfullt återuppbyggt med den barocka Frauenkirche som kuliss.

På en liten scen står Maximilian Krah, Alternativ för Tysklands (AFD) toppkandidat i EU-valet, för att förstamajtala framför drygt 300 åhörare.

– Naturligtvis är spioneri allvarligt. Men det är inte spioners verk som har orsakat kriget i Ukraina, eller sänkt vårt lands ekonomi, utan det är våra styrande politikers fel, säger han och möts av jubel.

Krahs mångåriga assistent i Europaparlamentet häktades nyligen misstänkt för att ha spionerat åt Kina – och Krah själv är föremål för en preliminär åklagarledd utredning gällande uppgifter om att han tagit emot mutor från Kina och Ryssland.

Men detta är inget som påverkar hans popularitet i hemstaden Dresden, där delar av publiken sitter vid träbord under parasoll och dricker öl och äter bratwurst.

– Europa behöver fred, inte artillerileveranser, död och lidande. Politiker som inte kan nå diplomatiska lösningar är en skam, säger Krah och möts av jubel.

Väljare: Tysk historia avgörande

Thomas, 37, tror att landets historia är avgörande för att förstå motviljan till att involveras i kriget i Ukraina. I likhet med flera andra besökare vill han inte uppge sitt efternamn.

– Jag hade inte kunnat föreställa mig att rösta på AFD för några år sedan, men nu gör jag det, eftersom det är enda partiet som konsekvent röstar mot deltagande i krig.

Hans vän Widar, 26, fyller i:

– Det handlar främst om kriget. Men även vår ekonomi, som är på fallrepet, och vår instabila energiförsörjning. Vi kan inte bara förlita oss på förnybar energi. Vi borde satsa på kärnkraft också.

En färsk rapport visar även att stödet för AFD ökar rejält bland unga. I gruppen 18–29 år kan 22 procent tänka sig att rösta på partiet i nästa års förbundsdagsval. En ökning från 12 procent 2023, och 9 procent 2022.

”Kommer med diktat”

Sven Versteegen, 24, bevakar valmötet för Junge Freiheit, en tidning i gränslandet mellan konservatism och högerradikalism som flera av åskådarna nämner som en viktig nyhetskälla. AFD:s medgrundare Alexander Gauland har sagt: ”Den som vill förstå AFD måste läsa Junge Freiheit”.

– Det är ett uppror mot etablissemanget, som är grönt och liberalt, och som kommer med diktat hur folk ska leva sina liv, säger Versteegen.

Ytterhögerpartiernas dominerande närvaro på sociala medier lyfts ofta fram som en framgångsfaktor. Av dem som stödjer AFD anger 58 procent att de använder Tiktok regelbundet – en plattform där partiet har etablerat sig med över 400 000 följare och där övriga partier är långt efter.