Ukraina: Rysk markoffensiv mot Charkiv

Publicerad 2024-05-10

Ryssland har inlett en större markoffensiv mot regionen Charkiv, uppger Ukrainas försvarsdepartement.

Kraftiga strider sägs pågå.

Minst en person ska ha dödats och fem ska ha skadats, enligt Reuters

Intensiva strider bedrivs just nu vid fronten i Charkiv-regionen i Ukraina. Ryssland har inlett en stor marokoffensiv, skriver försvarsdepartemntet på Telegram.

Vid femtiden på morgonen gjorde Ryssland ett försök att ta sig igenom den ukrainska försvarslinjen. Ukrainsk förstärkning har nu skickats till området kring Charkiv, samtidigt som civila evakueras från regionen.

En person ska ha dödats och fem skadats. Bland de skadade ska det finnas ett elvaårigt barn och en 72-årig kvinna, enligt Reuters.

Ukrainska styrkor ska ha bjudit ryssarna på hårt motstånd i nordöstra Charkiv, enligt BBC. Där ska ryssarna inte kommit fram ens ”en meter”.

Det uppger en regional befälhavare för BBC.

Förödelse efter ryskt raketanfall mot ett bostadsområde i Charkiv under natten mot fredagen.

Civila flyr nu området

Tamaz Gambarashvili, chef för Vovtjansk militäradministration, säger till till Hromadske radio att de flesta civila lämnar området i egna bilar, men att det också pågår transporter anordnade av ett lokalt humanitärt centrum för de som inte kan ta sig själva.

Enligt nyhetsbyrån Reuters planerar Ryssland att avancera upp till en mil in i Charkivregionen med målet att etablera en buffertzon.

Ryssarna har nu tagit sig runt en kilometer, säger en försvarskälla till AFP.

Flera robotar slog ner i regionen under natten till fredag. Det skriver Ihor Terekhov, borgmästare i staden, på Telegram.

Följ ämnen i artikeln