Hongkongbor protesterar mot polisskjutning

TT

Publicerad 2019-10-02

Demonstranter sittstrejkar i Hongkong.

En stor folksamling demonstrerade på onsdagen i en ny protest mot att en 18-årig man sköts av polis under protesterna i Hongkong i tisdags.

Demonstrationerna, på Folkrepubliken Kinas 70-års jubileum, var en av de våldsammaste på flera månader.

– Jag protesterar för att jag inte kan acceptera att en polis försökte döda en medborgare, säger 23-årige demonstranten Poon, till tidningen South China Morning Post (SCMP).

Hundratals studenter samlades också vid 18-åringens skola i en sittprotest, skriver AFP.

Händelsen fångades på film som snabbt spreds på sociala medier. Enligt AFP försökte 18-åringen slå en polis med en pinne när han sköts i bröstet.

Polisen: Rätt att skjuta

Polisen har bekräftat att en person sköts med ett skarpt skott, men hävdar att polismannen inte gjort något fel utan att han sköt för att han fruktade för sitt liv.

– Han hade bara ett alternativ, och det var att avlossa skottet för att omedelbart skingra faran, säger polischef Tang Ping-Keung, på en presskonferens, rapporterar AFP.

18-åringen fördes till sjukhus. Hans tillstånd var till en början kritiskt, men har förbättrats.

Våldsamt

Tisdagens demonstrationer var en av de våldsammaste sedan protesterna startade för flera månader sedan. Polisen använde mer tårgas under tisdagen än vad de sammanlagt gjorde under de två första månadernas demonstrationer. 900 gummikulor sköts mot demonstranterna och skarpa skott avlossades fem gånger, enligt AFP.

269 personer i åldrarna 12 till 71 år greps. 30 poliser uppges ha skadats och över 70 personer sökte vård på sjukhus, skriver AFP.

De omfattande protesterna i den tidigare brittiska kolonin Hongkong har pågått sedan i juni. De utlöstes av ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Demonstrationerna har senare breddats med krav om demokratireformer och lösare tyglar från Peking.