Trump: Kina och Ukraina bör utreda Biden

TT

Publicerad 2019-10-03

USA:s president Donald Trump säger att Ukraina – och även Kina – bör utreda den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden.

Den ledande demokraten Adam Schiff kontrar med att Trump bryter mot den presidented han svurit.

I ett märkligt utspel väljer Trump att bredda sina kommentarer om den möjlige presidentutmanaren Biden och hans son.

Vid pressträff utanför Vita huset fick Trump frågan om exakt vad han hoppades att den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj skulle göra efter deras omdiskuterade telefonsamtal – som avslöjades av en visselblåsare.

"Lika illa"

– Jag tycker att om de vore ärliga kring det hela skulle de starta en omfattande utredning av Biden (Joe Biden och hans son Hunter Biden). Det är ett väldigt enkelt svar, sade presidenten.

Han tillade att även Kina borde inleda en liknande utredning.

– Det som hände där är nästan lika illa som det som hände i Ukraina, säger Trump utan att utveckla vad han menar.

Hot mot rikets säkerhet

Demokraten Schiff, som leder representanthusets underrättelseutskott, svarade direkt:

– USA:s president uppmanar ett främmande land att ingripa igen för att hjälpa hans valkampanj genom att utreda en rival. Det är ett brott mot presidenteden. Det äventyrar vårt val. Det äventyrar vårt rikes säkerhet. Det borde fördömas av samtliga ledamöter, demokrater likväl som republikaner, sade Schiff.

Men Trump fick samtidigt stöd av vicepresident Mike Pence, som hållit en relativt låg profil i den pågående riksrättsprocessen.

– Dessa eviga utredningar borde avslutas. . . demokraterna borde koncentrera sig på frågor om säkerhet, välstånd, infrastruktur och lägre läkemedelskostnader, sade Pence.

Trumps telefonsamtal med Zelenskyj, i vilket han uppmanade sin motpart att utreda Joe Biden – och sonen Hunter Bidens affärer i Ukraina – har lett till en riksrättsutredning. Trump har beskrivit utredningen som en "statskupp".