Har kört lastbil i 27 år – stoppas nu av EU

Peter, 48: ”Jag har hållit på med det här i hela mitt liv”

Uppdaterad 2019-10-08 | Publicerad 2019-10-07

Nästan 30 år som yrkeschaufför – och inte ett enda epilepsianfall under lika lång tid. Trots det blev Peter Nertling, 48, av med lastbilskörkortet.

– Det var en fruktansvärd upplevelse att få reda på det, säger han.

I 27 år har Falkenbergsbon Peter Nertling arbetat som lastbilschaufför. Som ung, innan han satte sig bakom ratten, led han av barnepilepsi och drabbades av anfall under ett par år. Han började medicinera och har varit anfallsfri sedan dess, skriver Tidningen Proffs.

– Jag har medicinerat i samråd med min läkare, säger Peter Nertling till Aftonbladet.

För säkerhets skull har han fortsatt med medicinen, men det är det som har lett till att han nu blivit av med sin behörighet att framföra tunga fordon.

Måste vara medicinfri i tio år

Enligt Transportstyrelsens nya, hårdare, tolkning av ett EU-direktiv måste yrkesförare med epilepsidiagnos ha varit både anfalls- och medicinfria i tio år.

– Det var en fruktansvärd upplevelse att få reda på det… det var grymt. Jag har hållit på med det här i hela mitt liv och jag är tyvärr inte ensam. Vi är jättemånga som drabbats, säger Peter Nertling.

Tidigare har han haft dispens för att få framföra lastbil, trots epilepsidiagnosen.

– Min läkare säger att jag, tack vare min medicin, löper mindre risk än en vanlig medborgare att få ett epilepsianfall, säger Peter Nertling.

Letar efter nytt jobb

Transportstyrelsen skriver om den nya tolkningen i ett mejl till Aftonbladet:

”Innan ändringen kunde högre behörigheter beviljas trots behandling med epilepsiläkemedel under förutsättning att ett antal anfallsfria år förflutit. Har man fått sitt körkort återkallat på grund av medicinska skäl har man dock möjlighet att ansöka om undantag.”

Nu är framtiden oviss för Peter Nertling. Han har brunnit för livet som lastbilschaufför, men nu ser det ut att vara över.

– Just nu letar jag efter jobb med ljus och lykta. Vi får se vad som händer, säger han.

Kan ansöka om undantag

EU-kommissionens presschef i Sverige, Johan Wullt, förtydligar att det finns möjlighet för de som blivit av med sitt tillstånd att ansöka om undantag. Peter Nertling har tidigare ansökt om fortsatt dispens till Transportstyrelsen, men fått avslag. Detsamma hände efter hans överklagan till Förvaltningsdomstolen.