Klimatprotester världen över på shoppingdagen

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SAEED KHAN/AFP/TT
Dagens stora klimatstrejker har inletts i delar av världen, bland annat i Sydney som täckts av rök efter de omfattande skogsbränderna.

Tusentals demonstrerade för klimatet världen över under fredagen.

Udden var riktad mot politikerna som snart träffas på FN:s klimatmöte – och mot den stora shoppingdagen Black Friday.

Aktivister och skolbarn i den australiska storstaden Sydney var bland de första att dra i gång dagens globala klimatstrejk.

– Människor lider. Samhällen som vårt förstörs. Sommaren har inte ens börjat, säger skolstrejkledaren Shiann Broderick.

I Australien är protesterna extra aktuella, efter att hundratals bränder har orsakat stor skada i delar av landet de senaste veckorna och brandröken har lagt sig över bland annat Sydney. Plakat med texter som "ni bränner vår framtid" syntes utanför det liberala partiets högkvarter, där hundratals människor samlades.

Australien drabbas varje år av stora bränder, men enligt forskare har de förvärrats av stigande temperaturer.

Landets premiärminister Scott Morrison har förnekat att det skulle finnas en koppling mellan bränderna och klimatförändringar och har fortsatt försvara fossila bränslen. Australien är en av världens ledande kolexporterande länder.

– Vår regerings icke-agerande när det gäller klimatkrisen har gett skogsbränderna mer kraft, säger Shiann Broderick.

"Känsla av kris"

Även i Asien hölls demonstrationer, bland annat i japanska Tokyo där hundratals människor marscherade genom området Shinjuku.

– Jag har en känsla av kris eftersom nästan ingen i Japan är intresserad, säger 19-åriga studenten Mio Ishida.

– Jag tänkte att om jag inte agerar nu kommer det att vara för sent.

Black Friday-strejk

Klimatstrejken sammanföll med shoppingdagen Black Friday och många demonstrerade mot konsumtionshets och för att bojkotta lågprisdagen.

I Frankrike hölls protester bland annat utanför näthandelsjätten Amazons byggnader i Paris och Lyon och i Paris försökte runt 40 demonstranter störa handeln i ett stort köpcentrum. Liknande protester genomfördes i flera europeiska länder.

Svenska klimataktivisten Greta Thunberg skulle ha deltagit i en klimatstrejk i portugisiska Lissabon, men hennes seglats över Atlanten har försenats av vädret.

– Vi önskar att hon vore här, men rörelsen måste fortsätta utan henne. Vi måste få ut vårt budskap och sätta press på politikerna inför klimatmötet, säger demonstranten Marianna Louca.

FN:s klimatkonferens drar i gång i Madrid i Spanien nästa vecka med företrädare för 200 länder. Konferensen ska pågå i tolv dagar.

Unga människor kommer enligt planerna att få komma till tals vid programpunkter på klimatkonferensen på måndag och torsdag. Unga vid FN:s klimatförhandlingar har länge ansett att deras åsikter inte har fått tillräckligt med utrymme.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM