Indien anslår medel till ny folkräkning

TT-Reuters-AFP

Publicerad 2019-12-24

Indiens regering anslår motsvarande elva miljarder kronor för att få en folkräkning under 2020. Arkivbild.

Indiens regering stödjer en omfattande folkräkning, trots veckor av protester mot nya medborgarlagar.

Indiens regering anslår motsvarande elva miljarder kronor för att genomföra en folkräkning nästa år, meddelar informationsminister Prakash Javadekar. Därtill kommer motsvarande fem miljarder kronor för att uppdatera folkbokföringsregistret NPR.

Målet är att samla data om befolkning, näringsverksamhet, sociala och kulturella aspekter, migration och demografi. NPR är tänkt att bli en allomfattande databas över alla bofasta i Indien.

I samband med den nya och kontroversiella medborgarlagen kan folkräkningen komma att bli ytterligare en gnista till uppflammande protester.

Den kritiserade medborgarlagen gör det lätt för flyktingar från många av grannländerna att få medborgarskap – men inte om de är muslimer. Demonstrationer både för och emot lagen planeras den närmaste veckan, och polis och andra väktarstyrkor är beordrade att upprätthålla allmän ordning.

Myndigheterna har låtit stänga av internettjänsten på flera håll för att hindra demonstranter att samordna protester, och att släcka internet är en fallenhet som indiska myndigheter använt sig av flitigt på sistone. Indien är ett av de länder som är mest effektiva på att begränsa tillgången till internet.

– Den föreslagna budgeterade folkräkningen har inte något att göra med den pågående nationella befolkningsregistreringen, säger Prakash Javadekar till reportrar.

Folkräkningen i vad som länge kallats världens största demokrati väntas äga rum mellan april och september 2020.