Därför dör läkarna i Italien: Brist på skyddsutrustning

Publicerad 2020-03-28

Tusentals italienska läkare och sjuksköterskor har blivit sjuka av coronaviruset. Flera har dött.

Nu ökar oron för att den långsiktiga bristen på skyddsutrustning ska leda till att vårdpersonal drabbas – också i Sverige.

– Det är huvudlöst att vi inte har byggt upp ett lager, säger Björn Olsen, professor vid Uppsala universitet.

Hittills har över 9 000 människor dött i Italien, som är det land i världen som drabbats hårdast av coronaviruset.

Situationen på landets sjukhus är kaosartad och att tusentals sjukvårdsanställda har smittats.

På lördagen rapporterade tidningen The Independent att 50 läkare har dött i kampen mot viruset.

Familjen till en av de döda läkarna säger till den italienska nyhetsbyrån Ansa att de överväger att stämma den italienska staten – medan ett stort fackförbund för sjukvårdsanställda kräver personlig skyddsutrustning för alla som arbetar med coronafall.

Sjukvårdspersonal som arbetar med coronasmittade behöver skyddsdräkt, andningsskydd, visir och handskar, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet .

Skälet till att även läkare som inte tillhör någon riskgrupp dör handlar om bristen på skyddsutrustning, enligt Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och även verksam vid Akademiska sjukhuset.

– Det är den absolut viktigaste förklaringen. Sjukvårdspersonal som arbetar med coronasmittade behöver skyddsdräkt, andningsskydd, visir och handskar, säger han.

”Kort framförhållning”

Att sjukvårdsanställda exponeras för större mängder virus kan också ha betydelse för hur sjuka de blir, enligt Björn Olsen. Liksom att många är utarbetade och lider av sömnbrist.

Bristen på skyddsutrustning är också ett växande problem i Sverige.

Björn Olsson, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

På onsdagen uppgav Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, att vissa vårdgivare bara har utrustning för ungefär ett dygn framåt.

– Just nu har vi skyddsutrustning, men det är väldigt kort framförhållning, sa han.

Oro över brist

Professor Björn Olsen ser med stor oro på bristen på skyddsutrustning.

– Om det stämmer att man bara har skyddsutrustning för ett dygn framåt i vissa regioner är det oerhört problematiskt.

Inget är viktigare än att skydda vårdpersonalen, säger Olsen.

– Det är nummer ett och går före allt annat. Sjukvårdspersonalen måste hållas högt och ska kunna känna sig trygg. Redan nu har vi vårdpersonal som blivit sjuk. Vi kan bara hoppas att ingen behöver dö i Sverige.

”Viruset i luften”

Björn Olsen är starkt kritisk till att myndigheterna inte byggt upp ett beredskapslager för sjukvården långt tidigare.

– Det är huvudlöst och det tyder på brist på insikt i vad pandemier kan ställa till med. I stället tvingas man söka med ljus och lykta nu, när hela världen brinner, säger han.

Sven Britton, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet, pekar också på vikten av rätt skyddsutrustning.

– På coronaavdelningar finns ju viruset i luften, det får man ju räkna med. Har man då inte en ordentlig skyddsutrustning – och det är inte alldeles lätt att göra en sådan utrustning hermetisk så att man inte utsätts för någonting – då blir ju risken större, säger han.

Sven Britton tror även att de höga siffrorna kan ha att göra med läkarnas ålder. 

– De döda är ju också äldre läkare och det kan ju möjligen vara en beteendefråga – att äldre personer inte har lika lätt att anamma de här skyddsåtgärderna som påkallas, som de kanske inte är vana vid från tidigare.

”Akuta behovet tillfredsställt”

På Folkhälsomyndighetens pressträff på torsdagen sa Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, att det akuta behovet av skyddsmaterial är tillfredsställt.

– Ingen som arbetar med covid 19-patienter ska känna sig otrygg.

PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen