Fältsjukhuset redo för coronapatienter

Uppdaterad 2020-03-26 | Publicerad 2020-03-25

GÖTEBORG. Sveriges första fältsjukhus är klart för att ta emot coronapatienter.

Den ökade intensivvårdskapaciteten och erfarenheter från Italien och Spanien ska göra att skräckscenerna därifrån undviks.

– Jag känner full trygghet över att vi inte får det så här, säger Bertil Andersson, chef för intensivvården vid Östra sjukhuset i Göteborg.

En strid ström med människor rullar in sängar och avancerad utrustning i tälten som har byggts upp på baksidan av Östra sjukhuset i Göteborg.

Det är blå- och vitklädda sköterskor, läkare och gröna kamouflageuniformer om vartannat.

Tälten som från utsidan och ovan inte ser mycket ut är på insidan vita, ljusa, varma – och från onsdag eftermiddag redo att ta emot sina första svårt sjuka coronapatienter på 20 intensivvårdsplatser om behovet finns.

”Samma kvalitet som inne på sjukhuset”

– Här ute i tältet blir det full intensivvård med precis samma kvalitet som inne på sjukhuset, säger läkaren Bertil Andersson som har 30 års erfarenhet av intensivvård.

Försvarsmakten inledde bygget av fältsjukhuset tidigt i måndags morse.

– Det är oerhört imponerande att göra det så snabbt, säger Andersson.

Läkaren Bertil Andersson är imponerad över hur fort det har gått.

Senast svenska fältsjukhus användes i en verklig miljö, alltså inte i övning, var i samband med Kuwaitkriget.

– Vad jag vet är det här en unik användning av fältsjukhus i Sverige. Det här är ett fältsjukhus som är till för att ta hand om skadade soldater i krig. Nu bygger vi om det till ett pandemisjukhus för att ta hand om svårt sjuka coronapatienter, säger Karl Chevalley, regional beredskapsöverläkare.

– Vi har även fått ett stort antal beredskapsrespiratorer så att vi ytterligare kan öka kapaciteten. Det är så här vi använder totalförsvarets resurser på bästa sätt, säger Chevalley.

”Det här en unik användning av fältsjukhus i Sverige”, säger Karl Chevalley, regional beredskapsöverläkare.

Utöver de 20 intensivvårdsplatserna, samtliga med tillgång till respirator, byggs 40 vanliga vårdplatser i ytterligare ett fältsjukhus 100-talet meter bort på en av Östra sjukhusets parkeringar.

Fältsjukhus även i Stockholm

De 30 intensivvårdsplatser som byggs upp på Älvsjömässan i Stockholm kommer också från förvarsmaktens fältsjukhus.

Den ökade kapaciteten menar läkarna ger en god beredskap för att Sverige ska slippa bilder som de från Italien och Spanien med överfyllda sjukhus.

– Enligt vår prognosberäkningar så skulle vi haft 26 intensivvårdspatienter i dag. Nu har vi tio och det är positivt. Jag är övertygad om att vi kommer fylla upp betydligt fler platser längre fram, men förhoppningsvis blir det inte den här enorma anstormningen, säger Bertil Andersson.

Finns det inte en risk att det kan se ut i Sverige som på sjukhusen i Italien?

– Nej, jag tror inte det. Det är katastrofscenarier i Italien och även i Spanien. Men vi har en helt annan livskultur. Vi har tagit den här smittan på allvar, vi kom som nummer tre, fyra och vi var förberedda på ett annat sätt. 

– Vi håller patienterna utanför sjukhuset. Vi har triage (sortering och prioritering av patienter) utanför sjukhuset i tält. Inne på akutmottagningen är det nästan tomt. I Italien kom allt på en gång.

– Jag känner full trygghet här. Vi har rutinerna, säger Bertil Andersson.