Coronadöda tros vara fler än rapporterat

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-04-03

Nederländska statistiker befarar att dödstalet i covid-19 är betydligt högre än vad som hittills rapporterats.

Invånarna säger sig följa regler och rekommendationer – trots att få tror att de kommer att smittas.

Inom EU har bara Italien, Spanien och Frankrike fler avlidna i covid-19 än vad Nederländerna har. Landets statistiska centralbyrå, CBS, flaggar dessutom för att den officiella dödssiffran på 1 487 kan vara rejält i underkant.

Under fjärde veckan i mars räknade CBS ihop totalt cirka 4 300 dödsfall i Nederländerna. Det är ungefär 1 200 fler än vad som brukar dö under en normal vecka.

Det officiella antalet corona-döda från hälsomyndigheten RIVM under samma vecka var dock "bara" 713.

– Av det här kan man försiktigt dra slutsatsen att dödssiffran för corona är högre än vad RIVM rapporterat, konstaterar CBS-sociologen Tanja Traag enligt tidningen De Telegraaf.

Särskilt överraskad är hon dock inte.

– Vi vet att inte alla som dör av coronavirus har testats för det.

Udda gränsområde

Nederländerna har valt en mellanlinje i coronakampen. Inget nationellt nödläge har utlysts, men skolor och restauranger har varit stängda sedan den 15 mars och kommer fortsatt hålla stängt till åtminstone den 28 april. Folksamlingar på fler än tre personer är i sin tur förbjudna ända fram till den 1 juni.

Till skillnad mot grannlandet Belgien, där i princip endast livsmedelsbutiker och apotek har öppet, kan dock nederländarna fortfarande gå till exempelvis skoaffärer, resebyråer och optiker.

Det skapar ett extra komplicerat läge i det udda gränsområdet Baarle, sydväst om Tilburg. Inne i Nederländerna ligger där mängder av små landområden som tillhör Belgien – som i sin tur har småbitar inne i sig som tillhör Nederländerna.

– Det här är nederländska affärer, men i Belgien skulle de ha varit stängda just nu. Jag bor bara 50 meter bort, men jag kan inte gå in i affärerna för jag är belgare, säger Frans De Bont, borgmästare i belgiska Baarle-Hertog till nyhetsbyrån Reuters.

Håller avstånd?

Nederländarna själva säger sig följa de restriktioner som införts. I en undersökning som opinionsinstitutet I&O gjort för universitetet i Twente säger 99 procent av de 2 300 tillfrågade att de håller det rekommenderade avståndet på 1,5 meter när de är ute och rör sig. Och 88 procent lovar att de tvättar händerna i minst 20 sekunder.

Den personliga oron är låg. Bara 17 procent av de tillfrågade tror att de kommer att få covid-19. Samtidigt tror ändå 38 procent att det kan bli allvarliga följder om de får sjukdomen, skriver tidningen De Volkskrant.