Åtgärderna som krögarna kräver av regeringen

Publicerad 2020-04-07

Tareq Taylor är talesperson för krögarna bakom initiativet.

Ge restaurangerna möjlighet att bli vilande och hjälp till att betala lönerna.

Det är Malmökrögarnas budskap till den svenska regeringen.

– En något sånär optimistisk bedömning är att inom tre veckor har 40 procent av samtliga restauranger som befinner sig i innerstäderna ansökt om konkurs, säger Tareq Taylor, en av krögarna bakom initiativet.

De krögare i Malmö-Lund-regionen som gått ihop i ett upprop och uppmanat regeringen att ta ett större ansvar för krog- och restaurangbranschen kallade på tisdagseftermiddagen till pressträff i Kockska Huset i centrala Malmö.

Det kraftiga missnöjet Aftonbladet tidigare berättat om vädrades då ytterligare.

– Vi befinner oss nu i fritt fall. Branschen blöder i dag så kraftigt att vi riskerar en total restaurangdöd. En situation aldrig tidigare skådad, sa Tareq Taylor, som driver Kockeriet och är talesperson för de drygt 150 skånska krögarna, på pressträffen.

Bakom den ekonomiska kris restaurangerna brottas med ligger enligt krögarna de restriktioner som Folkhälsomyndigheten och regeringen infört. Någonting som lett till varsel, permitteringar och konkurser.

Om några veckor spår initiativtagarna att närmare hälften av restaurangerna gått i konkurs.

Lönerna viktigast

Åtgärderna (se faktaruta) som krögarna föreslår är enligt dem övermäktiga för enskilda näringsidkare, vilket gör att de är i behov av statens hjälp.

De åtgärder som föreslagits utgår ifrån möjligheten att företag pausas under coronaepidemin och att staten står för personalkostnaderna - så att restaurangerna kan dra igång igen när restriktionerna lättat.

– Det viktigaste är att få hjälp med lönerna. Lönebiten är en enormt stor del av företagets kostnader, som vi inte kan bära. De fasta kostnaderna behöver naturligtvis också ses över. Vårt problem är att vi inte har några intäkter alls, säger Tareq Taylor till Aftonbladet efter pressträffen.

Krispaketen som regeringen satt in är enligt krögarna inte tillräckliga.

– Åtgärdspaketen måste byggas ut, då de nuvarande inte är applicerbara på vår bransch, säger Taylor.

40 procent i konkurs

Att få hjälp med lönerna, eller att nya åtgärdspaket gör att pengar går direkt in i företagen, är enligt honom ett måste de kommande dagarna.

– Vi ser nya företag gå i konkurs varje dag. Och vi kommer se fler konkurser framöver eftersom det inte kommer bli aktuellt med varsling. Det är en för lång process och för dyrt att göra.

Han lägger kort därpå till:

– En något sånär optimistisk bedömning är att inom tre veckor har 40 procent av samtliga restauranger som befinner sig i innerstäderna ansökt om konkurs.

Inför press och branschkollegor tog några av Malmös mest framstående krögare till orda.

”Måste få gehör”

Förutom att krögarna signerat uppropet och tagit fram de åtgärder de ser som ett måste har de kontaktat såväl regeringen som Malmö stad. Något svar från de som kontaktats i regeringen har dock inte kommit än.

– Vi måste få gehör av regeringen när det gäller detta. Och jag skulle bli förvånad om man inom regeringen inte diskuterar de här åtgärderna redan. Men när man inte öppet går ut med någonting, inte öppet diskuterar med branschen om vad som kanske finns i görningen, så förloras hoppet.

Åtgärderna som lyfts fram påminner i mångt och mycket om de som genomförts i bland annat Danmark, vilka Tareq Taylor lyfter fram som en förebild i det fallet.

– Det är enormt svårt, i dag omöjligt, att låta en verksamhet bli vilande utan att försätta bolaget i konkurs. Det vill säga att det går inte att låta det ligga vilande.

Stöd från Stockholm

Att regeringen ska gå in och stötta just restaurangnäringen, i tider då många andra branscher också går på knäna, förklarar Taylor med att de är beroende av den fria rörligheten samt att deras leverantörer då inte kan få betalt och drabbas i ett senare skede.

– Många branscher lider. Vi, transportföretagen, resebolagen, konferensanläggningar, hotell och så vidare har stått i första ledet. För det var där restriktionerna slog först.

Förutom de cirka 150 skånska krögare som skrivit under uppropet uppger de att de har stöd från krögare i bland annat Stockholm och Göteborg. Vilket gör att mer än tusen restauranger stöttar initiativet.